Географија

Мачкат

Мачкат је село у Општини Чајетина, у североисточном делу Златибора, удаљено петнаестак километара од туристичког центра. Саобраћајно је одлично повезан са Златибором и Ужицем јер кроз њега пролази магистрални пут.

Налази се на око 750 метара надморске висине, па спада у нижа и питомија златиборска села. Његову површину, највећим делом, покривају ливаде, пашњаци и листопадне шуме. Кроз село протиче речица Криваја која се касније улива у Сушицу.

У Мачкату се налази најстарија школа у златиборском крају. Као прва, у тадшњем, Златиборском срезу, са радом је почела 1859. године, а у њој су се школовала деца из 37 околних села.

Црква светог пророка Илија налази се у центру Мачката. Изграђена је највероватније 1809. године као брвнара. 1915. године, дошло је до њеног рушења, а на њеном месту је 1934. саграђена садашња црква.

Једна од најпознатијих туристичких атракција у Мачкату је Дворац породице Шопаловић саграђен између два светска рата.

Мачкат је познат као српска престоница сувомеснатих производа. У њему се налази фабрика компаније Златиборац и више мањих, породичних погона за прераду меса. У циљу промоције и очувања традиционалних метода обраде меса, у њему се сваке године одржава сајам сувомеснатих производа „Пршутијада“.

Поред тога, село је надалеко познато по јагњећем и прасећем печењу. У њему постоји више ресторана од којих су сигурно најпознатији Бајо и Нови Бајо.

У Мачкату постоје смештајни капацитети и развијен је сеоски туризам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *