Знаменитости

Дворац у Мачкату

Dvorac u Mačkatu Šopalović

Дворац у Мачкату је саградио Ратко Шопаловић, ратни херој који је због последица рањавања у Првом светском рату потпуно изгубио вид. Градња дворца је почела 1924. године, а завршена је десет година касније. Налази се у центру села, у непосредној близини Цркве Светог пророка Илије.

Објекат је грађен од клесаног камена, највероватније по угледу на неку од грађевина коју је Ратко видео током свог боравка у Грчкој. Има три спрата и 24 просторије, и простире се на 1156 квадратних метара.

Ратко Шопаловић (Мачкат, 1893—1969) био је трговац, учесник Балканских и Првог светског рата. Вид је изгубио током борби са Бугарима на Кајмакчалану. Током боравка у војној болници, посетио га је престолонаследник и будући краљ Александар Карађорђевић. Задивљњен јунаштвом младог војника, обећао му је сву могућу помоћ током и после опоравка.

По изласку из ратне болнице, Шопаловић одлази у Француску на даље лечење. У Србију се враћа 1919. године, а 1921. одобрена му је војна кантина у Панчеву, а две године касније и у Сарајеву. Ратко је био више него способан у вођењу ових кантина, па је стекао поприличан иметак који је искористио за градњу дворца у свом родном селу. Камен је довожен из Далмације, одакле су били и мајстори који су зидали дворац.

Држава је дворац у Мачкату прогласила за културно-историјско добро. Данас се налази у власништву Ратковог сина Гвоздена Шопаловића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *