Златиборци

Милисав Р. Ђенић

mislisav-r-djenic

Милисав Р. Ђенић је професор историје, хроничар Златибора. Рођен је 15. марта 1933. године у Ужицу у породици оца Радисава и мајке Милеве, рођене Љубојевић.

Основну школу завршио је у Чајетини, а Реалну гимназију Миодраг Миловановић Луне у Ужицу. На Филозофском факултету Универзитета у Београду, група за историју, дипломирао је 1959. године.

Читав свој радни век провео је као професор историје, прво у Основној школи Димитрије Туцовић у Чајетини од 1959 – 1977., а потом у Средњој школи усмереног образовања у Чајетини од 1977 – 1988. године. Образовао је генерације ученика у духу историјске истине што је био тежак и деликатан задатак у време идеолошких тумачења и редуковане и преправљене слике прошлости.

Милисав Р. Ђенић дао је велики допринос у области заштите културно-историјске баштине златиборске регије. Као искусни и посвећени истраживач прикупљао је завичајну грађу и објавио велики број радова у стручним часописима. Написао је двадесет запажених књига које презентују историју златиборског краја.

Дела:

Златибор, Златибор – туристичка панорама, Нови ерски хумор, Златибор у прошлости, Златибор 1912–1918, Златиборско село Шљивовица, Сто година школе у Чајетини, Дани смрти и ужаса, Чајетина, Да простиш, Сто година ловства златиборског краја, Златиборски туризам кроз векове, Злочини у име правде, Златибор у Великом рату, Основна школа у Чајетини 1887–2007, Чајетина које више нема, Светлописом кроз прву српску ваздушну бању – Златибор на старим фотографијама, Споменица знаменитих и заслужних Златибораца, Неимари туризма златиборског, и Године страдања и бола.

Аутор је изложбе фотографија Златибор отворене приликом обележавања деведесет година организованог туризма на Златибору, 1983. године. Као стручни консултант, учествовао је у снимању филма Сто година туризма на Златибору, чији је редитељ био Драган Кресоја, 1993. године. По мотивима његових књига Златиборски туризам кроз векове и Неимари туризма златиборског снимљен је филм Интимна историја златиборског туризма у режији Владимира Ристића, поводом обележавања стотридесетогодишњице туризма на Златибору, 2023. године. Милисав Р. Ђенић је један од најплоднијих хроничара златиборског краја. Скупштина општине Чајетина доделила му је Плакету: Димитрије Туцовић за доташњи рад на проучавању прошлости Златибора,. 2013. године био је један од првих добитника тек успостављеног признања Скупштине општине Чајетина, поводом 120 година организованог туризма на Златибору, Плакете: За трајни допринос развоју туризма.

У браку са Миленијом Аћимовић рођене су кћерке: Снежана и Маријана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *