Сомборке су прилично љуте паприке. Међутим, уколико их добро очистите од семенки и унутрашњих жилица, њихова љутина се знатно смањује. Остављају се само са белим луком или пуњене другим поврћем, најчешће шаргарепом или купусом. Сомборке се могу пунити и павлаком или младим сиром.
За припрему зимнице од сомборки је потребно је 40 мањих или 30-ак већих паприка које се претходно добро очисте. Затим се пуне кашом, ређају у шерпу и оставе да преноће. Током ноћи отпустиће воду, нарочито ако их пуните купусом. Сутрадан сомборке ређати у тегле. Слободно их сабити и налити соком који су отпустиле.
Уколико желите да буду још љуће, у теглу можете додати мало рена.
Каша за сомборке
Каша са белим луком: 100 gr соли, 100 ml уља, 100 gr белог лука, пола мале шоље за кафу есенције (1/4 dl) и кашичица винобрана.
Каша од шаргарепе: 250 gr стругане шаргарепе, 100 ml уља, 100 gr белог лука, 100 gr соли, 100 gr шећера, пола мале шоље за кафу есенције (1/4 dl), пола мање везе сецканог першуна и винобрана непуна кашичица.
Каша од купуса: већа главица купуса (око 2 – 2,5 kg), 100 ml уља, 100 gr соли, 100 gr шећера, пола мале шоље за кафу есенције (1/4 dl), кашичица винобрана и по жељи може се додати мало першуна.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!