Обланде – хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака, а опет много вештине да би испале баш онакве какве су правиле наше баке и мајке. Ми смо их правили неколико пута. Биле су и жилаве, и гњецаве, са превише ретким филом… И онда смо дошли до тајне успешног рецепта – фил кувати до изнемоглости.
Потребни састојци: једне веће обланде, 1,5 литра млека, 1,5 маргарин, 800 gr – 1 kg шећера и 150 gr ораха. Користимо млеко из кесе. Још боље ако на пијаци можете да нађете домаће јер оно је пуномасније и гушће. И колико год мислили да је много шећера, фил од нечега мора да се згусне.
У већу шерпу претходно поквашену, сипати млеко. Додати шећер и маргарин. Температура рингле не треба да буде јака, јер млеко може да искипи или да загори. У том случају идемо све испочетка. Иако је на умереној температури, почеће да ври. Уз повремено мешање оставити да ври што лаганије, пар сати. Без претеривања, за добар фил потребно је око три сата. Пред крај додати сецкане орахе. Фил је готов када се његова количина готово преполови. Добиће боју карамеле и постаће густ да не оставља траг по дну шерпе кад мешате. Као проверу, на тацну ставите кашику фила и оставите да се охлади. Што би наша куварица говорила „Ако не трчи, добар је“. Готов фил оставити да се охлади. Филовати обланде. Притиснути их плехом на који се равномерно распореди пар тегли са зимницом или које паковање брашна или шећера. Оставити да преноћи. Штангле сећи строго по линијама, једнаких димензија.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.