• Latest
  • Trending
  • All

Обланде

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Субота, децембар 27, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Обланде

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Обланде – хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака, а опет много вештине да би испале баш онакве какве су правиле наше баке и мајке. Ми смо их правили неколико пута. Биле су и жилаве, и гњецаве, са превише ретким филом… И онда смо дошли до тајне успешног рецепта – фил кувати до изнемоглости.

Потребни састојци: једне веће обланде, 1,5 литра млека, 1,5 маргарин, 800 gr – 1 kg шећера и 150 gr ораха. Користимо млеко из кесе. Још боље ако на пијаци можете да нађете домаће јер оно је пуномасније и гушће. И колико год мислили да је много шећера, фил од нечега мора да се згусне.

У већу шерпу претходно поквашену, сипати млеко. Додати шећер и маргарин. Температура рингле не треба да буде јака, јер млеко може да искипи или да загори. У том случају идемо све испочетка. Иако је на умереној температури, почеће да ври. Уз повремено мешање оставити да ври што лаганије, пар сати. Без претеривања, за добар фил потребно је око три сата. Пред крај додати сецкане орахе. Фил је готов када се његова количина готово преполови. Добиће боју карамеле и постаће густ да не оставља траг по дну шерпе кад мешате. Као проверу, на тацну ставите кашику фила и оставите да се охлади. Што би наша куварица говорила „Ако не трчи, добар је“. Готов фил оставити да се охлади. Филовати обланде. Притиснути их плехом на који се равномерно распореди пар тегли са зимницом или које паковање брашна или шећера. Оставити да преноћи. Штангле сећи строго по линијама, једнаких димензија.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Заовинско језеро

Next Post

Сабор ловаца Србије

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
сабор-ловаца-србије

Сабор ловаца Србије

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
8:23 pm, дец 27, 2025
temperature icon -3°C
ведро небо
Humidity: 84 %
Pressure: 1024 mb
Wind: 7 Km/h
Wind Gust: 6 Km/h
Clouds: 8%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
10:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 8 Km/h 85% 1025 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 80% 1024 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 8 Km/h 75% 1022 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 8 Km/h 78% 1023 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 15 Km/h 55% 1024 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 48% 1022 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 63% 1024 mb 0 mm/h
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 7 Km/h 72% 1025 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.