• Latest
  • Trending
  • All

Обланде

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Обланде

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Обланде – хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака, а опет много вештине да би испале баш онакве какве су правиле наше баке и мајке. Ми смо их правили неколико пута. Биле су и жилаве, и гњецаве, са превише ретким филом… И онда смо дошли до тајне успешног рецепта – фил кувати до изнемоглости.

Потребни састојци: једне веће обланде, 1,5 литра млека, 1,5 маргарин, 800 gr – 1 kg шећера и 150 gr ораха. Користимо млеко из кесе. Још боље ако на пијаци можете да нађете домаће јер оно је пуномасније и гушће. И колико год мислили да је много шећера, фил од нечега мора да се згусне.

У већу шерпу претходно поквашену, сипати млеко. Додати шећер и маргарин. Температура рингле не треба да буде јака, јер млеко може да искипи или да загори. У том случају идемо све испочетка. Иако је на умереној температури, почеће да ври. Уз повремено мешање оставити да ври што лаганије, пар сати. Без претеривања, за добар фил потребно је око три сата. Пред крај додати сецкане орахе. Фил је готов када се његова количина готово преполови. Добиће боју карамеле и постаће густ да не оставља траг по дну шерпе кад мешате. Као проверу, на тацну ставите кашику фила и оставите да се охлади. Што би наша куварица говорила „Ако не трчи, добар је“. Готов фил оставити да се охлади. Филовати обланде. Притиснути их плехом на који се равномерно распореди пар тегли са зимницом или које паковање брашна или шећера. Оставити да преноћи. Штангле сећи строго по линијама, једнаких димензија.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Заовинско језеро

Next Post

Сабор ловаца Србије

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
сабор-ловаца-србије

Сабор ловаца Србије

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.