Тетке… Драгоцене особе. Кад си мали тетке стално имају неки поклон за тебе. Ту су чоколаде, бомбоне, украси за новогодишњу јелку, играчке, тренерке, хаљинице. Тетке те воде на сладолед, у биоскоп, на свој посао. Тетке спремају најлепше торте, кифлице, колаче. Кад одрастеш, тетке остају тетке, с тим да акценат ставе на храну, па су ту и пита, и чорба, проја, сарма, кромпирићи.
Пре неко јутро отишла сам да посетим једну од њих. На столу ме чекала проја. И то не обична, већ теткина проја.
Припрема
Основни састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за пециво, 1 кашичица соли, 1 чаша јогурта или киселе воде, 1-2 јајета. Додатни састојци: 1-2 кришке младог сира, 100 gr шунке/сувог врата/сланине, 3-4 кисела краставчића или 5-6 маслинки, 150 gr спанаћа (у суштини све што нађете у фрижидеру).
Основне састојке добро измешати и по жељи ставити додатне састојке. Смеша ће бити течна. Тепсију добро намазати масти или поуљити. Изручити смесу и пећи око 40 минута на 200°С.
Теткина проја се служи топла, мада је савршена и кад се охлади. Наведена мера је довољна за мању тепсију.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.