• Latest
  • Trending
  • All

Розен торта

18. март 2025.

Знањодром

12. јун 2025.

Култура: „Политикин Забавник“ у чајетинској библиотеци

9. јун 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 13, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на послужење. Зато, деци не говорите да је правите, већ је само послужите. У супротном нећете остати живи од питања „Је л’ можемо сад да једемо?“.

За розен торту потребно је: паковање кора (за розе торту), 400 gr ситног шећера, 400 gr млевених ораха, један маргарин, 250 gr шећера у праху, мало лимуновог сока и розе прехрамбрена боја.

Коре за торту може те купити у готово свакој радњи. Из искуства, најбоље су се показале Др Еткерове.

У шерпу сипати ситни шећер и воде око 2 dl, односно „да вода огрезне шећер“. Израз „огрезне“ смо схватили као да воде има 1 cm изнад шећера. Ставити да прокува и мешати да се шећер истори. Оставити да ври 3-5 минута, а затим додати орахе. Измешати, скинути са ватре и додати маргарин. Мешати док се маргарин не истопи. Мало прохладити и филовати коре. Последња кора се не филује. Прекријте је крпом, притисните нечим тежим и оставити да преноћи.

Сутрадан направити глазуру. У чинију сипати прах шећер и 50 ml млаке воде (8 кашика). Мешати док смеса не постане компактна. У њу додати боје. Боју додавајте постепено како не би претерали. Дадати мало и лимуновог сока, мада није неопходно. Глазура је течна, тако да је наносите постепено кашичицом. Розен торту оставити још једном да преноћи како би се глазура лепо осушила.

Розен торта се сече на штанглице. Како не би пуцала приликом сечења, било би добро да користите оштар и танак нож.

Розен торта са домаћим корама

Ко је вешт у кухињи може коре и направити. Потребно је 100 gr маргарина, 1 јаје, 2 dl млека, 2 кашике шећера, равна кашичица соде бикарбоне, 650 gr меког брашна. Тесто добро умесити и поделити на 5 делова – лоптица. На преврнути плех димензија 40*30 cm, ставити пек папир и развући једну лоптицу. Пресећи је на пола и ставити да се пече 5-6 минута на 180 степени. Корице треба да остану беле. Поступак поновити док не испечете свих десет корица. Фил и глазура су исти као и у случају коришћења куповних кора.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Култура: Изложба Анастасије Драговић у КЦ Златибор

Next Post

Спорт: Наши тимови пред домаћом публиком

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Обланде

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Обланде - хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака,...

Next Post

Спорт: Наши тимови пред домаћом публиком

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.