• Latest
  • Trending
  • All
jagnjeca-sarmica

Јагњећа сармица

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јагњећа сармица

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
jagnjeca-sarmica
Share on FacebookShare on Twitter

Кад дођете на Златибор, подразумева се да ћете отићи на врућу јагњетину. Наш предлог је да обавезан део јеловника постане и јагњећа сармица.

За спремање сармице су вам потребни: јагњећа бела и црна џигерица, срце и марамица, црни и бели лук, пиринач, јаја, млеко, зачини и 3-4 сата без других обавеза.

Прво скувати џигерицу и срце, око 45 минута. Самлети на воденици за месо. Скувати шољу за кафу пиринча. Испржити ситно исецкан црни и бели лук. Пошто се све прохлади, помешати и додати два јајета и зачине (со, мало бибера). Састојке добро сјединити да смеса буде компактна.

Марамицу исећи на квадрате, тако да прекрију кутлачу у којој ћете правити сармице. Пожељна је мања кутлача.

Поступак савијања сармица: у кутлачу ставити марамицу, напунити кутлачу смесом и марамицом прекрити доњи део, изврнути кутлачу, извадити сармицу и ређати у подмазану тепсију, плех.

Пећи их око 40-ак минута на 200 степени, док сармице не порумене. Кад буду готове прелити са млеком у коме су умућена јаја, додат першун и мало соли. Количина млека зависи од величине тепсије. Сармице не треба да буду потпуно потопљене у млеко.

Јагњећа сармица се служе топле уз кисело млеко или павлаку.

Од једне јагњеће џигерице ми направимо око 15 сармица, што нам је превише за један ручак, тако да половину спакујемо у замрзивач. Пакујемо савијене сармице, непечене. И кад немате ручак, само их ставите у рерну и без муке јело је ту. Битно је да у замрзивачу не могу дуго стајати, до два месеца, јер ће џигерица постати горка.

sarmica
jagnjeća-sarmica

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јелопредјело
ShareTweet
Previous Post

Квиз шоу

Next Post

Самир Аслани: Аутобиографија

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

Самир Аслани: Аутобиографија

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.