• Latest
  • Trending
  • All
sarma

Сарма са зеленим листом (раштаном)

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Субота, децембар 27, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Сарма са зеленим листом (раштаном)

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
sarma
Share on FacebookShare on Twitter

Сарма је, кратко речено, краљица зимске кухиње. Може се спремати на различите начине: са киселим купусом, лишћем винове лозе, блитвом, а изузетно је укусна ако смесу увијате у зелени лист.

Потребни састојци: веза раштана или блитве (10 комада), 500 грама мешаног млевеног меса, кафена шоља пиринча, око пола килограма сувих ребара, мало сланине, црни и бели лук, шаргарепа, зачини.

Припрема

Прво ставити суво месо да се кува. Потребно је око сат времена кувања на лаганој ватри. Уколико је месо добро слано, током кувања мењати воду. То време искористите за припрему сарме.

Лиске раштана опрати и одсећи дебљи део дршке. Затим лиске обарити у води са мало соли и сирћета. Барити их око 5 минута колико да омекшају како би могле да се савијају. Могу се барити по 2-3 истовремено.

Скувати пиринач. Исећи ситно главицу црног лука, шаргарепу и два чена белог лука. Шаргарепа се може и изрендати. Пропржити и додати млевено месо. Зачинити сољу, додатком јелима и бибером. Кад буде пржено додати кувани пиринач.

Савити сарме. На предњи део лиске ставити кашику смесе од меса. Једну (леву) страну лиске превити ка средини, затим уролати. Узети сарму и прстом несавијени (десни) део лиске увући унутар сарме.

Дно шерпе прекрити једном лиском, а онда ређати савијене сарме. Ређати их једну уз другу. Додати ребра и сланину. Налити водом у којој су се кувала ребра. Зачинити је млевеном паприком и ловоровим листом.

Преко сарме ставити преврнут плитки тањир или мањи поклопац како се сарме не би развиле током кувања. Сарму кувати на тихој ватри око пола сата, јер су састојци већ термички обрађени.

Сарма се може служити уз павлаку или кисело млеко.

Сарма-са-зеленим-листом
Крчкање
Сарма-са-раштаном
Спремна за савијање

Добра ствар је што сарма може да се подгрева наредних неколико дана, па слободно спремите веће количине. Подгревањем она углавном постаје само боља, па будите сигурни да вишак нећете бацити.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Макароне са сиром

Next Post

Квиз шоу

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post

Квиз шоу

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
5:53 pm, дец 27, 2025
temperature icon -3°C
ведро небо
Humidity: 85 %
Pressure: 1025 mb
Wind: 6 Km/h
Wind Gust: 5 Km/h
Clouds: 1%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
7:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 7 Km/h 82% 1025 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 81% 1025 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 78% 1024 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 8 Km/h 76% 1022 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 9 Km/h 76% 1022 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
1°/1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 56% 1024 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
1°/1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 46% 1022 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 7 Km/h 66% 1024 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.