Пита зељаница је у основи пита са сиром у коју додате мало зеља, колико да кажете да сте појели нешто здраво. Позитивне ефекте зеља не знамо, али звучи добро.
Зељаница се може припремати од домаћих развлачених кора, а може и од куповних. Овај пут изабрали смо другу варијанту.
Потребни састојци: паковање кора за питу, око пола килограма сира, мало павлаке, два јајета и зеље.
Кашу припремити од издробљеног сира, јаја и зеља које је претходно обарено и ситно исецкано. Зеље има опор укус, па не треба претеривати са количином или се може додати павлака како би га ублажила. Можете мало посолити у зависности од сланоће сира.
Узети једну кору. Поуљити је. Додати на средину кашу, преклопити леву и десну страну и савити на троугао. И тако редом. Поређати у поуљени плех и пећи на 200 степени око пола сата (зависи да ли волите решије печено или не).
Кад је реч о савијању пита од куповних кора постоји више начина. Коре се могу уролати, могу се ређати једна на другу а могу се цепати вуаљати у кашу и такве ређати у плех. Како год да их савијете, добро ће испасти.
С’обзиром да зеље можете наћи само у пролеће, може се заменити спанаћем или блитвом.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.