Да би се спремиле крофне потребно је: 600-700 gr брашна, мало паковање квасца, 2 јајета, непуна кашичица соли, 2 кашичице шећера, 3 dl млека, 2 кашичице уља, кора од лимуна, шећер у праху.
У лонче насути млеко, угрејати да буде млако, па у њега ставити квасац да се отопи. Брашно помешати са соли и шећером. Затим додати јаја, уље и млеко са квасцем и мало коре од лимуне. Тесто добро измесити, бар десетак минута. Тесто не треба да буде тврдо, већ мекано како би крофне биле шупљикаве након пржења. Препорука је да прво ставите мање брашна па га по потреби додајете.
Уместо свежег квасца може се користити и суви, с тим што се суви квасац сипа у брашно са шећером и соли, добро измеша, па се онда додају млеко, јаја и уље.
Тесто се покрије крпом и остави на топлом месту да надође.
Кад се увећа 2-3 пута, извадити га на мало побрашњену радну површину и оклагијом растањити на око 1 cm дебљине. Побрашњеном чашом вадити крофне. Са остацима теста се углавном играју деца, мада се и они могу премесити и од њих направити још коју крофну.
У шерпу насути уља и добро га загрејати. Уља мора бити довољно да крофне пливају у њему. Током пржења крофни, температуру рингле треба повремено смањивати. Оне се брзо прже, али и брзо изгоре.
Готове крофне посути прах шећером.
Моја баба је крофне правила по принципу „мало брашна, које јаје, мало млека, мало воде, пошећериш, остави да надође и пржи“ и увек су успевале. Сећам се да је тесто заслађивала пре припреме уместо да их на крају посипа шећером.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!