Боров чавлић, бакрењак, (Chroogomphus Rutilus) је јестива гљива која се може наћи на Златибору. Јавља се крајем лета до краја јесени. Спада у микоризне врсте и зато се може пронаћи искључиво у боровим шумама или њиховој непосредној близини.
Боров чавлић има меснат клобук пречника до 10 цм, испрва конвексан, а касније спљоштен или улегнут, испупчен у средини. Слузав током влажних периода, гладак и сјајан током сушних. Боје клобука су разне нијансе од бакрене, вински црвене до смеђе.
Стручак је пун, ваљкаст, наранџасто жуте боје, сужава се према дну. У горњем делу се виде остаци тамно ружичастог засторка.
Листићи су ретки, код младих примерака окерасти, касније све тамнији, код старих гљива црни.
Месо крем жуто, понекад вински црвенкасто, без посебног мириса и пријатног укуса.
Боров чавлић је укусна и цењена гљива. Може се спремати на различите начине, као додатак чорбама, гулашу, може се остављати у туршији, пржити….
Ово је печурка коју је прилично тешко заменити са неком од отровних врста, па је прилично захвална за брање и конзумацију. Тешко ју је сакупити у великим количинама, али спада у гљиве које, без обзира на услове, редовно плоде сваке године.
Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.