Бакин колач (галете) је једноставна посластица чија припрема не захтева много труда. Лако се припрема, неопходне састојке обично увек имате у својој кухињи, а прилично је укусан и популаран, нарочито међу децом.
За припрему бакиног колача потребни су следећи састојци: 3 јајета, 200 ml уља, 200 ml млека, 150-200 gr шећера, 400 gr брашна, један прашак за пециво и мало коре од лимуна. Међутим, састојци се могу мерити и шољама, па је онда потребна шоља уља, шоља шећера, шоља млека и две шоље брашна.
У чинији улупати јаја и мутити их миксером. Постепено додавати шећер и мутити све док се исти добро не истопи. У случају да шећер остане нерастопљен, бакин колач ће се лепити за калуп током печења. У ову смесу се затим додају млеко, уље и кора од лимуна. Обичне жице на миксеру треба заменити додатком за мешање теста. Претходно помешати брашно и прашак за пециво, па га постепено додавати, а затим мешати док смеса не постане хомогена.
Загрејати калуп и поуљити га (најбоље четком) пре сваког сипања теста. У загрејан калуп ставити око две кашике теста. Не отварати три-четири минута, иначе ће се тесто раздвојити.
Бакин колач се може јести служити са шлагом, кремом, воћним или чоколадним преливима. Просто је захвалан за различите врсте комбинација које зависе само од вашег укуса.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!