• Latest
  • Trending
  • All
prženi-kotleti-amura

Котлети амура

6. јануар 2022.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Котлети амура

by Око Златибора
6. јануар 2022.
in Куварица
0
prženi-kotleti-amura
Share on FacebookShare on Twitter

Амур је слатководна риба из породице шарана. Име је добила по истоименој реци из које потиче. Код нас је донета из Мађарске. Првобитно се гајила у рибњацима, да би касније била пуштена у Дунав. Код нас се ретко може наћи на трпези, али је добра идеја за проширење јеловника, нарочите у дане поста.

За припрему јела потребни су: котлети амура, бели лук, свеж першун, со, додатак јелима, млевена паприка, суви рузмарин, млевени бибер, уље. У радњама нисмо наилазили на филете или целе комаде рибе, већ се продају само котлети амура.

Котлете прво опрати и оставити да се оцеде. У једну посуду помешати ситно, ситно исецкан бели лук (може се и изгњечити) и першун. У другу посуду помешати брашно са млевеном паприком, мало бибера, мало рузмарина и додатком јелима. На један котлет стављали смо једно чено лука и једну кашику брашна, док остали зачини иду по укусу. Једина препорука је да се са бибером и рузмарином не претерује јер могу да доминирају над другим зачинима.

Котлете прво посолити, затим уваљати у лук и першун, а потом у брашно са зачинима. У тигањ или шерпу сипати више уља, тако да риба током пржења плива у њему. Кад се уље загреје ставити котлете и пржити их око пола сата на средњој теператури (код нас на 4. степену од 6). Кад су готови, извадити их на убрус или салвету који ће покупити вишак уља.

Котлети амура се служе топли. Могу се по жељи прелити соком од лимуна.

  • kotleti-amura
  • Prženi-amur
  • prženi-kotleti-amura

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

ShareTweet
Previous Post

Бане Грковић: Желео сам да испричам лепе приче

Next Post

Знањодром

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post

Знањодром

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.