• Latest
  • Trending
  • All

Пита од бундеве

13. јануар 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пита од бундеве

by Око Златибора
13. јануар 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Пита од бундеве је десерт који се обично спрема у зимски данима. Нарочито је погодан за дане поста.

Бундева или тиква се од давнина гаји у вртовима и њивама, не као главни усев, већ споредни, уз ивицу врта или између редова. Бере се с јесени и чува на хладном. Може се и исећи на кришке или изрендати, па оставити у замрзивач. Може се купити на свакој пијаци, а врло често и у радњама у вакуумираном паковању. Иако постоји више врста јестивих тикава, наша пита од бундеве је прављена од беле (светло зелена кора).

Припрема

За тесто је потребно 0,5 kg брашна, кашичица соли и 2 dl млаке воде. Замесити тесто, ни тврдо ни меко. Што се дуже меси касније ће се кора лепше и лакше развлачити. Од теста направити круг, премазати уљем, покрити крпом и оставити да одстоји бар пола сата. Затим на побрашњеној подлози развити кору. Неко кору развлачи оклагијом, а неко на руке (видети пита са сиром). Кору развући док не постане танка, прозирна. Окрајке уклонити. По кори равномерно распоредити крупно изрендану и оцеђену бундеву. Ако је бундева из замрзивача, она има више сока и тешко се цеди. Зато се на кору додаје шака презли или гриза. Не претеривати са количином бундеве. На исти начин посути кору ситним шећером. На крају је поуљити. Кору уролати, савити у пуж и ставити у подмазан плех или тепсију.

Пита се пече око 45 минута на 200 степени. Наравно, ово није стриктно јер зависи од дебљине пите и самог шпорета. Углавном, пита се не може испећи на брзину. Уколико је пита поуљена више него што треба, оцеди се уље из тепсије пред крај печења и пита врати у рерну још десетак минута.

Кад се испече, питу извадити из плеха, посути шећером, покрити крпом или фолијом и оставити да се охлади. Служи се млака или хладна.

od-bundeve-pita
pita-bundevara
pita-od-bundeve

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: пита
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post
kviz znanjodrom

Знањодром

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.