• Latest
  • Trending
  • All

Јафа колач

25. март 2025.

Честославица

3. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
petar-bozovic-u-uzicu

Петар Божовић у Ужицу са монодрамом инспирисаном поезијом Матије Бећковића

22. мај 2025.

VIII Фестивал пољског цвећа

20. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
среда, јун 4, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јафа колач

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Јафа колач се пре двадесетак година често правио код нас у кући. А онда је пао у заборав као и још много „простих“ колача. Јафа колач је једноставан за прављење, а готово сав материјал увек имате у кући.

Кора

За припрему корице потребно је: 2 већа јајета, 20 (равних) кашика шећера, 20 кашика уља, 20 кашика млека, 20 кашика брашна, један прашак за пециво. У чинију одвојити беланце од жуманцета и мутити миксером док шам не постане чврст. Затим постепено додавати шећер и мутити док се не истопи. Додати и жуманце и све заједно умутити. Затим се дадаје млеко и уље. Препорука је да га мешате варјачом или кашиком, јер ће при мућењу миксером прскати на све стране. На крају иде брашно и прашак за пециво. Све сјединити да се добије хомогена смеша.

Пећи две коре у мањем плеху. Плех обложити пек папиром, смесу равномерно распоредити и пећи 30 минута на 200 степени.

Фил

Састојци: 100 g шећера, 1 dl воде, две поморанџе и 3 кашике џема. Бар два-три сата пре почетка припреме колача, поморанџе ставити у фриз да се заледе. У шерпи, шећер помешати са водом и ушпиновати га (око пола сата да ври на тихој ватри). За то време залеђене поморанџе изрендати. Уколико не волите укус коре, поморанџе се могу ољуштити. У готов, мало охлађен ушпинован шећер измрвити једну кору, додати поморанџу и џем. Наша препорука је да користите џем од кајсија или пекмез од шљива.

Другу кору филовати и на крају прелити са 200 грама растопљене чоколаде.

Ми не печемо две коре, већ једну коју опкројимо, односно исечемо окрајке које потом стављамо у фил.

Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Кукурек

Next Post

Одлични резултати СУВС Златибор у параглајдингу

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post
параглајдинг-златибор

Одлични резултати СУВС Златибор у параглајдингу

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.