• Latest
  • Trending
  • All

Јафа колач

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јафа колач

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Јафа колач се пре двадесетак година често правио код нас у кући. А онда је пао у заборав као и још много „простих“ колача. Јафа колач је једноставан за прављење, а готово сав материјал увек имате у кући.

Кора

За припрему корице потребно је: 2 већа јајета, 20 (равних) кашика шећера, 20 кашика уља, 20 кашика млека, 20 кашика брашна, један прашак за пециво. У чинију одвојити беланце од жуманцета и мутити миксером док шам не постане чврст. Затим постепено додавати шећер и мутити док се не истопи. Додати и жуманце и све заједно умутити. Затим се дадаје млеко и уље. Препорука је да га мешате варјачом или кашиком, јер ће при мућењу миксером прскати на све стране. На крају иде брашно и прашак за пециво. Све сјединити да се добије хомогена смеша.

Пећи две коре у мањем плеху. Плех обложити пек папиром, смесу равномерно распоредити и пећи 30 минута на 200 степени.

Фил

Састојци: 100 g шећера, 1 dl воде, две поморанџе и 3 кашике џема. Бар два-три сата пре почетка припреме колача, поморанџе ставити у фриз да се заледе. У шерпи, шећер помешати са водом и ушпиновати га (око пола сата да ври на тихој ватри). За то време залеђене поморанџе изрендати. Уколико не волите укус коре, поморанџе се могу ољуштити. У готов, мало охлађен ушпинован шећер измрвити једну кору, додати поморанџу и џем. Наша препорука је да користите џем од кајсија или пекмез од шљива.

Другу кору филовати и на крају прелити са 200 грама растопљене чоколаде.

Ми не печемо две коре, већ једну коју опкројимо, односно исечемо окрајке које потом стављамо у фил.

Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Кукурек

Next Post

Одлични резултати СУВС Златибор у параглајдингу

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
параглајдинг-златибор

Одлични резултати СУВС Златибор у параглајдингу

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.