• Latest
  • Trending
  • All
bujad_paprat

Бујад

19. април 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија

Бујад

by Око Златибора
19. април 2025.
in Златопедија, Флора
0
bujad_paprat
Share on FacebookShare on Twitter

Бујад, обична или орлова папрат (Pteridium aquilinum) је врста вишегодишњих папрати из фамилије Dennstaedtiaceae. Честа је на Златибору где расте на сувим местима, у светлим шумама, на пропланцима, крчевинама, запуштеним ливадама и њивама.

Бујад је зељаста биљка која може да достигне висину између 50 и 150 cm. Из подземног ризома расте стабљика у дну дебљине око 1 cm. Листови су појединачни троугластог облика, који су двоструко или троструко издељени. Са доње стране листа су споре преко којих се биљка размножава. Претпоставља се да бујад цвета и клија током целе године.

Бујад се сматра коровом. Лако се шири и брзо надвладава остале биљне културе. Јако је отпорна и тешко се искорењује јер јој корен иде и до пола метра у дубину земље.

Сува папрат се некада користила као простирка домаћим животињама у шталама. За стоку бујад је отровна и доводи до тешких обољења желудца. Међутим, млади листови и корен су корисни и користе се у исхрани човека. Ови делови имају високог садржај скроба. Млади изданци се беру док су савијени, током марта и априла. Чим се одмотају постају отровни. Додају се у чорбе и варива. Корен се вади с јесени, у периоду октобар – новембар, суши и додаје и теста. Биљка се користи у народној медицини код сметњи у варењу, цревних паразита и реуматских болова.

Tags: биљказлатибор
ShareTweet
Previous Post

Шарена гнојиштарка

Next Post

Хронични синуситис и борба са њим

Related Posts

Selo-Dobroselica

Доброселица

by Око Златибора
11. септембар 2025.
0

Доброселица је село, у општини Чајетина, на јужној страни Златибора, удаљено око 15 километара удаљености од туристичког центра. Село се...

Ruska-medonjica

Руска медоњица

by Око Златибора
8. септембар 2025.
0

Руска медоњица (Euplagia quadripunctaria), је врста мољца и припада фамилији Erebidae. Овај упечатљиви ноћни лептир распрострањен је широм Европе и...

leptir-šahovničar

Шаховничар (Melanargia galathea)

by Око Златибора
24. септембар 2025.
0

Шаховничар (Melanargia galathea) је врста дневног лептира из породице шаренаца (Nymphalidae), подфамилије Satyrinae. Препознатљив је по упечатљивом црно-белом шаренилу крила,...

strajin-nedovic

Страјин Недовић

by Око Златибора
7. август 2025.
0

Страјин Недовић је бивши кошаркаш КК Златибор из Чајетине и најтрофејнији тренер у његовој историји. Рођен је у Ужицу 7....

Next Post

Хронични синуситис и борба са њим

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.