• Latest
  • Trending
  • All
bujad_paprat

Бујад

19. април 2025.

Културни репертоар

11. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Cреда, новембар 12, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија

Бујад

by Око Златибора
19. април 2025.
in Златопедија, Флора
0
bujad_paprat
Share on FacebookShare on Twitter

Бујад, обична или орлова папрат (Pteridium aquilinum) је врста вишегодишњих папрати из фамилије Dennstaedtiaceae. Честа је на Златибору где расте на сувим местима, у светлим шумама, на пропланцима, крчевинама, запуштеним ливадама и њивама.

Бујад је зељаста биљка која може да достигне висину између 50 и 150 cm. Из подземног ризома расте стабљика у дну дебљине око 1 cm. Листови су појединачни троугластог облика, који су двоструко или троструко издељени. Са доње стране листа су споре преко којих се биљка размножава. Претпоставља се да бујад цвета и клија током целе године.

Бујад се сматра коровом. Лако се шири и брзо надвладава остале биљне културе. Јако је отпорна и тешко се искорењује јер јој корен иде и до пола метра у дубину земље.

Сува папрат се некада користила као простирка домаћим животињама у шталама. За стоку бујад је отровна и доводи до тешких обољења желудца. Међутим, млади листови и корен су корисни и користе се у исхрани човека. Ови делови имају високог садржај скроба. Млади изданци се беру док су савијени, током марта и априла. Чим се одмотају постају отровни. Додају се у чорбе и варива. Корен се вади с јесени, у периоду октобар – новембар, суши и додаје и теста. Биљка се користи у народној медицини код сметњи у варењу, цревних паразита и реуматских болова.

Tags: биљказлатибор
ShareTweet
Previous Post

Шарена гнојиштарка

Next Post

Хронични синуситис и борба са њим

Related Posts

maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

by Око Златибора
1. новембар 2025.
0

Магленка (Clitocybe nebularis), једна је од најраспрострањенијих јесењих печурака у Европи, па и на Златибору.

Дивљи кестен

by Око Златибора
30. октобар 2025.
0

Дивљи кестен (Aesculus hippocastanum) је листопадно дрво из породице јавора. Аутохтона биљка је на Балканском острву где расте у мешовитим...

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

by Око Златибора
29. октобар 2025.
0

Црква Свете великомученице Недеље налази се у центру Трипкове, делу села који се зове Жигале и припада Епархији жичкој Српске...

musvete

Мушвете

by Око Златибора
21. октобар 2025.
0

Село Мушвете налази се у општини Чајетина, на североисточним падинама Златибора.Удаљено је око 10 km од Чајетине и приближно 15...

Next Post

Хронични синуситис и борба са њим

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.