Клопа

Салњаци

Салњаци се традиционално праве зими. Разлог је врло прост, људи на селима су тада имали свињско сало, а нису имали фрижидере да га чувају. Салњаци су, уствари вид лиснатог теста, са додатком џема, шећера и носталгије.

У једну чинију замесити тесто од 0,5 кг брашна, 2 кашике уља, 2 кашике сока и коре од лимуна, 2 жуманцета, 2 дл воде и мало квасца. У другу чинију добро умесити 400 гр сала са 100 гр брашна и поделити на 4 дела.

Тесто развући танко и премазати једним делом сала и савити као књигу (десну страну пресавити до половине, леву пресавити до половине, а онда све још једном на пола на горе или доле). Оставити да стоји 15 минута, а онда опет танко развући, премазати салом, савити као књигу… И тако укупно 4 пута. На крају развући мало дебље, бар 5 мм, исећи на квадрате, на сваки ставити џем, пресавити, ређати у плех и пећи. Салњаци се пеку мало дуже, око 45 минута. Кад буду готови, извадити их и онако вруће уваљати у прах шећер.

Колико год заносно мирисали, трудите се да их не једете вруће. Вруће тесто у комбинацији са салом и шећером хоће тешко да легне на стомак, а у салњацима треба уживати.

Пријатно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *