Авантура

Вежбајмо јогу за свој и Мартин напредак

Хуманитарна акција „За Мартин напредак“ ујединила је становнике Чајетине који се свесрдно труде да обезбеде новац неопходан за лечење ове шестогодишње девојчице. Међу онима који активно учествују у прикупљању средстава је и Јога центар Бели Јасен који је организовао онлајн часове јоге за све који уплате одређену своту на рачун за Мартино лечење. О овом курсу, јоги и њеном благотворном дејству на организам смо причали са Маријом Мањом Милошевић, инструктором и заступником Јога центра Бели Јасен.

Које су користи од јоге?

Практиковање јоге значајно доприноси свеопштем здрављу. Она представља скуп техника које имају позитивно дејство на савитљивост кичменог стуба, покретљивост зглобова, на унутрашње органе, жлезде, крвне судове. Путем тих техника тело постаје одговарајући инструмент за складно функционисање менталне активности. Јога потврђује и да је лако сачувати добро здравље. Истрајно и дугорочно практиковање јоге може да врати телу његову природну способност саморегенерације. Посвећивање одређеног времена овим једноставним техникама, које захтевају дубок приступ, враћа животну пулсацију свим ћелијама које се обнављају и ослобођају терета којег стварају свакодневне обавезе убрзаног живота.

Јога положаји, или асане како се изворно зову, помажу у стицању моторичких способности (брзина, издржљивост, гипкост, координација и репетитивна снага), у успостављању правилног, дубоког дисања, телесне виталности, способности брзог телесног обнављања, прецизности покрета, боље концентрације… Мишићна релаксација коју успостављамо на часу јоге утиче на умну и емоционалну релаксацију и води нас ка нервној и хормоналној равнотежи. Психолошки ефекти рекреативног вежбања су бројни и позитивни, као што је побољшање расположења и мотивације, емоционалног здравља, јачање осећања личне вредности, смањење агресивности, мање је замора…

Ако погледамо људе који практикују јогу, они су углавном витки, па колико она може да помогне људима који имају проблема са килажом, кичмом, зглобовима? Ко може њом да се бави и коме конкретно су намењене вежбе које ви демонстрирате?

Јога се може подучавати у целини или јој се може парцијално приступити кроз одређене технике које повећавају поједине вештине. Јога програми могу бити уско специјализовани и као такви намењени постизању врхунских резултата у спорту, у уметности, намењени особама са инвалидитетом, старијим особама, деци, трудницама као припрема за порођај а могу бити и терапеутски итд. Најзаступљенији облик пракитковања јоге је рекреативни.

У ЈОГА ЦЕНТРУ БЕЛИ ЈАСЕН јогом се могу бавити све здраве пунолетне особе, односно оне које нам доставе својеврсну изјаву тј., лекарску потврду да могу практиковати јогу. На тај начин, полазник иступа одговорно и чини први велики корак у свакодневној нези телесног здравља и психофизичкој култивацији која је јога. Сам образац изјаве коју треба да попуне, полазници ће добити од нас на првом часу.

Иако делује захтевна и тешка, јога пракса превасходно треба да је удобна и угодна. Асане се изводе у границама пријатности, без напора, грча, бола и било какве нелагоде и то са пуном свесношћу о телесним сензацијама, о току дисања, осећањима и мислима које се појављују у току извођења. Ако сматрате да нисте довољно гипки за бављење јогом почните и постаћете. Ако вам сметају сувишни килограми, престаће да вам сметају, хехе…

Где можемо да погледамо ваш курс?

Часове јоге тренутно одржавамо сваког радног дана преко скајпа и то кроз низ јутарњих вежби под називом „Јога јутра“. Серијал „Јога јутра“ у фебруару има хуманитарни карактер, тако да, ако вежбате са нама вежбате и са Мартом Павловић јер сви прилози су намењени за Мартин напредак. На тај начин чинимо добро на више страна. Како бисте се прикључили групи полазника и са нама преносили поруку здравља, радовања и љубави, потребно је да извршите уплату на:

* динарски рачун 160-6000000795217-16

* девизни рачун: 160600000079558091

при Хуманитарној фондацији БУДИ ХУМАН и да доказ о уплати (фотографију уплатнице, признанице, скрин шот) доставите Јога центру Бели јасен поруком путем фејсбука, у дм на инстаграму или на мејл. Износ бирате ВИ.

У марту месецу настављамо са онлајн јутарњим серијалом у трајању од по 30 минута, сваког радног дана, а поред тога увешћемо и два пута седмично по час јоге у трајању од 90 минута (колико и траје просечан час у другим јога студијима и центрима). Ко жели да започне своју јога праксу, а претходно да се упозна са самом концепцијом јога часа, да утврди да ли је то вид рекреације који му/јој одговара, може да рачуна на први бесплатан час и да нам се јави путем поруке на друштвеним мрежама. О наредним дешавањима и осталим детаљима можете се информисати на нашој фејсбук страници или на инстаграм профилу или нам пишите на мејл.

https://www.facebook.com/joga.centar.beli.jasen

https://www.instagram.com/joga.centar.beli.jasen/

jogacentarbelijasen@gmail.com

Бојан Савић

One thought on “Вежбајмо јогу за свој и Мартин напредак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *