Оригинална (грчка) мусака се прави од меса и патлиџана, али се на нашим просторима далеко чешће спрема варијанта са кромпиром. За припрему овдашње верзије потребни су: црвени кромпир (до 1 kg), око 0,5 kg мешаног млевеног меса, главица црног лука, шаргарепа, чен белог лука, око 0,5 l млека, 2 јаја, зачини.
У шерпи издинстати ситно сецкан црни и бели лук и шаргарепу. Затим додати млевено месо и посолити. Месо лагано пржити док не буде готово отрпилике до пола.
Кромпир ољуштити и исећи на танке листиће и опрати га. Ако желите да мусака буде брже готова, кромпир се може прокувати (један кључ) или мало пропржити.
Већу шерпу или пекач добро поуљити. Поређати половину кромпира равномерно распоређену по дну пекача, затим ставити месо, па преко њега опет слој кромпира. Пећи у рерни на 200 степени све док кромпир не омекша. Кад кромпир буде печен, залити га млеком помешаним са умућеним јајима. Посути по врху ситно сецкан першун. У млеко се може додати и кашика павлаке или кајмака. Пећи још дестакак минута и мусака је готова.
Кромпир зачинити додатком јелима или током ређања у пекач или зачинити млеко пре наливања мусаке.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!