• Latest
  • Trending
  • All
kisela-zimnica

Кисела зимница

25. март 2025.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
Култура: Анђелка пред златиборском публиком

Култура: Анђелка пред златиборском публиком

19. мај 2025.
kacun-cvet

Каћун

18. мај 2025.
Љубиш

Љубиш

18. мај 2025.
kviz-znanjodrom

Знањодром

15. мај 2025.
ФК Чајетина

ФК Чајетина у посети главном граду

13. мај 2025.
zoran-marinković-šahosvski-klub-čigota

Зоран Маринковић победник шаховског турнира на Златару

12. мај 2025.
НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

12. мај 2025.
Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

12. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

8. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
уторак, мај 20, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Кисела зимница

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
kisela-zimnica
Share on FacebookShare on Twitter

Кисела зимница и месец октобар не могу једно без другог. То је месец током ког кућа и укућани данима миришу на есенцију, кад судопери не може да се приђе, а честитог ручка нема…

Кисела зимница- туршија, краставчићи, карфиол, прокељ, љуте папричице

За припрему туршије користимо карфиол, зелени парадајз, шаргарепу, (веће) краставчиће и паприку (шиље). Поврће опрати и оставити да се добро оцеди. Ређати га у буре. За наш рецепт не постоји тачна количина одређеног поврћа. Највише волимо карфиол, тако да њега има убедљиво највише, док нпр. шаргарепу стављамо таман толико да туршија изгледа шарено.

За припрему пресолца потребно је 5 литара воде, 100 gr соли, 3 кашике шећера и 1 шољица од црне кафе есенције. У то додати пола кесице винобрана и пола кесице бибера у зрну. Додати и коју лиску ловорра. Све промешати дрвеном варјачом и ставити да прокува. Оставити да стоји 24 сата, а затим налити поврће. Притиснути поврће како би потпуно било потопљено. У првих пар дана буре треба држати отворено.

Однос између поврћа и пресолца је отприлике 1:1, односно на 5 kg поврћа иде 5 l чорбе. Наравно увек је можете докувати или просути вишак.

Зимница у тегли

Карфиол, киселе краставчиће, прокељ и љуте папричице правимо по истом рецепту. Једина разлика је што карфиол изломимо на мање делове како би се лепше и лакше сложио у тегле. Поврће у теглама се налије и затвори. Препорука је да увек користите нове поклопце јер ако има и мало рђе на њима, карфиол ће променити боју. Затим следи пастеризација. У већу шерпу се стави крпа или новине по дну. Тегле се поређају тако да се не додирују. Између њих се такође стави крпа. У шерпу насути воду до пола и пустити да зуји око 45 минута на тихој ватри. Већ током пастеризације краставчићи ће променити боју. Поред бибера и ловора у тегле се може додати и црни лук сечен на колутове.

Кисела зимница би требала да одстоји петнестак дана пре конзумирања како би се поврће лепо укиселило. Одлично иде уз пасуљ, а неизоставна је уз мезе (пршута, кобасица, сланина).

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: зимница
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.