• Latest
  • Trending
  • All
zimnica

Зимница

25. март 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

12. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Четвртак, новембар 13, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Зимница

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
zimnica
Share on FacebookShare on Twitter

Зимница је традиционално српско претеривање у спремању хране. Чувена реченица „Нека има, појешће се!“ има смисла у октобру. Временом, ова реченица, као лептир, пролази кроз трансформацију, па у фебруару већ, добија други облик који гласи „Што ово не једете?“, да би у априлу прешла у и још чувеније „Шта ћу ја са оволиким теглама?“.

Шарена салата

Потребно поврће: 1 kg црног или љубичастог лука, 2 kg паприка (шарених), 4 kg карфиола, 1 kg шаргарепе, 3 kg зеленог парадајза. Поврће добро опрати, очистити и ситно исећи. Ставити га у већу ванглу, чинију и зачинити са 100 g соли, 150 g шећера и 5 кашика супених есенције. У то додати и један винобран и један конзерванс. Све добро измешати и притиснути. Оставити да стоји 24 сата уз повремено мешање. Поврће ће током стајања отпустити своје сокове. Након стајања, салату пробати. Уколико није довољно кисела, може се још додати есенције или соли. У том случају оставити да одстоји још један дан. Готову салату насути у тегле, притиснути и затворити.

Купус рибанац

Са главица купуса скинути оштећене лиске. Затим купус исећи ситно, мада не превише. У чисто буре или канту ставити исечен купус да покрије дно. Затим посолити и сабити руком, чашом, теглом… Онда опет ставити ред купуса, посолити и сабити. И тако док се не спакује све. На крају све притиснути (тањирем) и оставити да стоји до 20 дана. Код спремања рибанца главно је да купус не пресолите. Мера је: на 20 kg купуса иде 500 g соли. Уколико купус не пушта свој сок може се додати мало воде. Рибанац се може користити као салата или за спремање подварка. Рибанац не може дуго да стоји.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: зимница
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Црква светог Апостола и Евангелисте Марка

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post

Црква светог Апостола и Евангелисте Марка

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.