• Latest
  • Trending
  • All
zimnica

Зимница

25. март 2025.
VIII Фестивал пољског цвећа

VIII Фестивал пољског цвећа

20. мај 2025.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
Култура: Анђелка пред златиборском публиком

Култура: Анђелка пред златиборском публиком

19. мај 2025.
kacun-cvet

Каћун

18. мај 2025.
Љубиш

Љубиш

18. мај 2025.
kviz-znanjodrom

Знањодром

15. мај 2025.
ФК Чајетина

ФК Чајетина у посети главном граду

13. мај 2025.
zoran-marinković-šahosvski-klub-čigota

Зоран Маринковић победник шаховског турнира на Златару

12. мај 2025.
НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

12. мај 2025.
Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

12. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
среда, мај 21, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Зимница

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
zimnica
Share on FacebookShare on Twitter

Зимница је традиционално српско претеривање у спремању хране. Чувена реченица „Нека има, појешће се!“ има смисла у октобру. Временом, ова реченица, као лептир, пролази кроз трансформацију, па у фебруару већ, добија други облик који гласи „Што ово не једете?“, да би у априлу прешла у и још чувеније „Шта ћу ја са оволиким теглама?“.

Шарена салата

Потребно поврће: 1 kg црног или љубичастог лука, 2 kg паприка (шарених), 4 kg карфиола, 1 kg шаргарепе, 3 kg зеленог парадајза. Поврће добро опрати, очистити и ситно исећи. Ставити га у већу ванглу, чинију и зачинити са 100 g соли, 150 g шећера и 5 кашика супених есенције. У то додати и један винобран и један конзерванс. Све добро измешати и притиснути. Оставити да стоји 24 сата уз повремено мешање. Поврће ће током стајања отпустити своје сокове. Након стајања, салату пробати. Уколико није довољно кисела, може се још додати есенције или соли. У том случају оставити да одстоји још један дан. Готову салату насути у тегле, притиснути и затворити.

Купус рибанац

Са главица купуса скинути оштећене лиске. Затим купус исећи ситно, мада не превише. У чисто буре или канту ставити исечен купус да покрије дно. Затим посолити и сабити руком, чашом, теглом… Онда опет ставити ред купуса, посолити и сабити. И тако док се не спакује све. На крају све притиснути (тањирем) и оставити да стоји до 20 дана. Код спремања рибанца главно је да купус не пресолите. Мера је: на 20 kg купуса иде 500 g соли. Уколико купус не пушта свој сок може се додати мало воде. Рибанац се може користити као салата или за спремање подварка. Рибанац не може дуго да стоји.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: зимница
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.