Куварица

Зимница

zimnica

Зимница је традиционално српско претеривање у спремању хране. Чувена реченица „Нека има, појешће се!“ има смисла у октобру. Временом, ова реченица, као лептир, пролази кроз трансформацију, па у фебруару већ, добија други облик који гласи „Што ово не једете?“, да би у априлу прешла у и још чувеније „Шта ћу ја са оволиким теглама?“.

Шарена салата

Потребно поврће: 1 kg црног или љубичастог лука, 2 kg паприка (шарених), 4 kg карфиола, 1 kg шаргарепе, 3 kg зеленог парадајза. Поврће добро опрати, очистити и ситно исећи. Ставити га у већу ванглу, чинију и зачинити са 100 g соли, 150 g шећера и 5 кашика супених есенције. У то додати и један винобран и један конзерванс. Све добро измешати и притиснути. Оставити да стоји 24 сата уз повремено мешање. Поврће ће током стајања отпустити своје сокове. Након стајања, салату пробати. Уколико није довољно кисела, може се још додати есенције или соли. У том случају оставити да одстоји још један дан. Готову салату насути у тегле, притиснути и затворити.

Купус рибанац

Са главица купуса скинути оштећене лиске. Затим купус исећи ситно, мада не превише. У чисто буре или канту ставити исечен купус да покрије дно. Затим посолити и сабити руком, чашом, теглом… Онда опет ставити ред купуса, посолити и сабити. И тако док се не спакује све. На крају све притиснути (тањирем) и оставити да стоји до 20 дана. Код спремања рибанца главно је да купус не пресолите. Мера је: на 20 kg купуса иде 500 g соли. Уколико купус не пушта свој сок може се додати мало воде. Рибанац се може користити као салата или за спремање подварка. Рибанац не може дуго да стоји.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *