• Latest
  • Trending
  • All
mleveni-paradajz

Млевени парадајз

25. март 2025.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
Култура: Анђелка пред златиборском публиком

Култура: Анђелка пред златиборском публиком

19. мај 2025.
kacun-cvet

Каћун

18. мај 2025.
Љубиш

Љубиш

18. мај 2025.
kviz-znanjodrom

Знањодром

15. мај 2025.
ФК Чајетина

ФК Чајетина у посети главном граду

13. мај 2025.
zoran-marinković-šahosvski-klub-čigota

Зоран Маринковић победник шаховског турнира на Златару

12. мај 2025.
НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

12. мај 2025.
Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

12. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

8. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
уторак, мај 20, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Млевени парадајз

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
mleveni-paradajz
Share on FacebookShare on Twitter

Млевени парадајз је идеалан додатак јелима, када кисела зимница помало досади. Једноставан је за припрему и не захтева посебне кулинарске вештине.

Кувани млевени парадај

За прављење 5 литара млевеног парадајза, потребно је: 7 килограма парадајза, мала кафена шоља шећера и 2 пуне кашике соли. По жељи се може додати першун и бели лук.

Парадајз добро опрати, очистити и ољуштити. Из искуства, за лакше и брже љуштење парадајз треба прво спољашњом, тупом страном ножа намерати (благо испритискати) . Затим га оставити да преноћи и сутрадан ће се кожица много лакше скидати. Очишћен парадајз самлети воденицом за месо. На воденици самлети першун и бели лук. Сипати све у већу шерпу. Додати шећер и со и све добро измешати. Затим ставити да се кува. Довољно је да проври. Врућ парадајз сипати у загрејане флаше. Најлакше их је угрејати у рерни. Флаше затворити, окренути на поклопац (наопачке) и тако оставити до следећег дана.

Некувани млевени парадајз

Потребни састојци: 13 килограма парадајза, 1 винобран, 1 конзерванс, 5 кашика соли, 2 кашике шећера, веза першуна. Може се додати и целер по жељи. Од ове мере добије се око 10 литара готовог производа.

Парадајз се исто очисти и самеље као у претходном рецепту. Додају се додаци и добро све измеша. Парадајз се остави најмање 24 сата да стоји уз повремено мешање. Међутим, опет из изскуства, може да стоји и до четири дана у шерпи. Што га више мешате он је све лепши. Затим сипати у флаше и одложити на хладно место.

У оба рецепта може се додати паприка уколико желите да добије љуткаст укус.

Tags: зимница
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.