Географија

Дрвенград (Мећавник)

Мећавник

Мећавник (Дрвенград) је туристичко насеље у селу Мокра Гора. Налази се на истоименом брду, а од центра Златибора је удаљен око 40 километара.

Мећавник је настао по идеји прослављеног режисера Емира Кустурице док је у овом крају снимао филм Живот је чудо.

Комплетан комлекс је изграђен од природних материјала. Брвнаре које се налазе у њему су аутентичне, пренете из околних села и постављене на камене основе.

Дрвенград има статус града-хотела и категорисан је са четири звездице. На градском тргу се налази црква-брвнара посвећена Светом Сави, а туристички садржај употпуњују ресторани, кафићи, спа центар и модеран биоскоп.

Од 2008. године, током јануара на Мећавнику се одржава Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф чији је оснивач, такође, Кустурица. Циљ фестивала је афирмација младих уметника.

Дрвенград са околином чини јединствену туристичку целину. У његовој близини се налази музејско-железнички комплекс Шарганска осмица и планински центар Ивер, као и пешачке и трим стазе.

Музејски воз „Носталгија“ саобраћа од Мокре Горе до Јатара, односно Шарган Витаса. Наследник некадашњег „Ћире“ у свом саставу има аутентичне вагоне старе читав век. На траси до Витаса, воз има задржавања на пет видиковаца одакле се пружају погледи на природне лепоте Таре и Златибора.

Скијалиште Ивер се налази на 8 километара од Дрвенграда. У склопу планинског центра постоје 4 скијашке стазе и планинарски дом Младост који поред смештајних капацитета има и теретану, сауну, слану собу, базен, турско купатило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *