• Latest
  • Trending
  • All

Јафа колач

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јафа колач

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Јафа колач се пре двадесетак година често правио код нас у кући. А онда је пао у заборав као и још много „простих“ колача. Јафа колач је једноставан за прављење, а готово сав материјал увек имате у кући.

Кора

За припрему корице потребно је: 2 већа јајета, 20 (равних) кашика шећера, 20 кашика уља, 20 кашика млека, 20 кашика брашна, један прашак за пециво. У чинију одвојити беланце од жуманцета и мутити миксером док шам не постане чврст. Затим постепено додавати шећер и мутити док се не истопи. Додати и жуманце и све заједно умутити. Затим се дадаје млеко и уље. Препорука је да га мешате варјачом или кашиком, јер ће при мућењу миксером прскати на све стране. На крају иде брашно и прашак за пециво. Све сјединити да се добије хомогена смеша.

Пећи две коре у мањем плеху. Плех обложити пек папиром, смесу равномерно распоредити и пећи 30 минута на 200 степени.

Фил

Састојци: 100 g шећера, 1 dl воде, две поморанџе и 3 кашике џема. Бар два-три сата пре почетка припреме колача, поморанџе ставити у фриз да се заледе. У шерпи, шећер помешати са водом и ушпиновати га (око пола сата да ври на тихој ватри). За то време залеђене поморанџе изрендати. Уколико не волите укус коре, поморанџе се могу ољуштити. У готов, мало охлађен ушпинован шећер измрвити једну кору, додати поморанџу и џем. Наша препорука је да користите џем од кајсија или пекмез од шљива.

Другу кору филовати и на крају прелити са 200 грама растопљене чоколаде.

Ми не печемо две коре, већ једну коју опкројимо, односно исечемо окрајке које потом стављамо у фил.

Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Кукурек

Next Post

Одлични резултати СУВС Златибор у параглајдингу

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
параглајдинг-златибор

Одлични резултати СУВС Златибор у параглајдингу

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
6:47 pm, дец 28, 2025
temperature icon -4°C
разбацани облаци
Humidity: 81 %
Pressure: 1026 mb
Wind: 6 Km/h
Wind Gust: 7 Km/h
Clouds: 28%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 81% 1026 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 80% 1026 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 7 Km/h 77% 1026 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-6°/-6°°C 0 mm 0% 8 Km/h 75% 1026 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 8 Km/h 70% 1025 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 7 Km/h 41% 1023 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
4°/4°°C 0 mm 0% 8 Km/h 28% 1019 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 8 Km/h 39% 1018 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.