Јафа колач се пре двадесетак година често правио код нас у кући. А онда је пао у заборав као и још много „простих“ колача. Јафа колач је једноставан за прављење, а готово сав материјал увек имате у кући.
Кора
За припрему корице потребно је: 2 већа јајета, 20 (равних) кашика шећера, 20 кашика уља, 20 кашика млека, 20 кашика брашна, један прашак за пециво. У чинију одвојити беланце од жуманцета и мутити миксером док шам не постане чврст. Затим постепено додавати шећер и мутити док се не истопи. Додати и жуманце и све заједно умутити. Затим се дадаје млеко и уље. Препорука је да га мешате варјачом или кашиком, јер ће при мућењу миксером прскати на све стране. На крају иде брашно и прашак за пециво. Све сјединити да се добије хомогена смеша.
Пећи две коре у мањем плеху. Плех обложити пек папиром, смесу равномерно распоредити и пећи 30 минута на 200 степени.
Фил
Састојци: 100 g шећера, 1 dl воде, две поморанџе и 3 кашике џема. Бар два-три сата пре почетка припреме колача, поморанџе ставити у фриз да се заледе. У шерпи, шећер помешати са водом и ушпиновати га (око пола сата да ври на тихој ватри). За то време залеђене поморанџе изрендати. Уколико не волите укус коре, поморанџе се могу ољуштити. У готов, мало охлађен ушпинован шећер измрвити једну кору, додати поморанџу и џем. Наша препорука је да користите џем од кајсија или пекмез од шљива.
Другу кору филовати и на крају прелити са 200 грама растопљене чоколаде.
Ми не печемо две коре, већ једну коју опкројимо, односно исечемо окрајке које потом стављамо у фил.
Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!