• Latest
  • Trending
  • All

Рафаело

18. март 2025.

Знањодром

12. јун 2025.

Култура: „Политикин Забавник“ у чајетинској библиотеци

9. јун 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 13, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије озбиљних сладокусаца.

Цена рафаела у том периоду била висока за наше прилике, па су се веште куварице брзо снашле и направиле своју верзију куглица. Временом рецепт се унапређивао. Овде ћемо вам представити две варијанте: најједноставнији и најближи оригиналу.

Рафаело – једноставан рецепт

Састојци: 2 dl воде, 250 gr шећера, 250 gr маргарина, 400 gr млека у праху, 250 gr кокосовог брашна, 1 ванилин шећер, 100 gr бадема.

У шерпу сипати воду, шећер и маргарин. Пустити да проври. Затим склонити са рингле и постепено додавати млеко у праху. Добро мешати. Додати ванилицу и 200 gr кокосовог брашна. Замесити тако да смеса буде компактна. Оставите да се охлади. За то време бадем испећи. Правити куглице са бадемом у средини. На крају их уваљати у преостало кокосово брашно.

Рафаело – оригинални рецепт

100 gr кокосовог брашна самлети у блендеру. Додати 3 кашичице шећера и поново самлети. Током млевења, смеса ће постати масна и мокра. Затим додати 2 кашике шећера, 1 ванилин шећер и 1 кашичицу кулурузног скроба. Добро измешати и поново самлети.

У шерпи скувати 100 ml слатке павлаке и помешати је са претходно направљеном смесом. Мешати да се добије компактна маса без грудвица. Оставити у фрижидеру да се хлади сат времена.

У међувремену избланширати 55-60 комада бадема кратким потапањем у врелу воду. Изрезати и куглице из обланди (једно паковање).

У чинији умутити 60 gr путера. Додати охлађену смесу из фрижидера и наставити са мућењем док се не добије глатка текстура. Затим додати 2-3 капи ароме бадема. Никако преко те количине, јер ће укус бадема надвладати осталим састојцима. Новодобијену смесу поново оставити у фрижидер. Најбоље би било да преноћи.

На страну одвојити две кашике фила. Половину исечених обланди напунити филом мало преко ивице. Најједноставније је користити шприц или кесу за филовање. Затим ставити бадем у средину и затворити празном обландом. Пажљиво затварајте, јер обланде лако пуцају.

У шерпи растопити кашику путера са кашиком шећера у ораху. Додати одвојени фил. Све добро помешати. Премазати куглице и уваљати у кокосово брашно.

Готове куглице чувати на хладном месту у затвореној посуди.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Култура: Изложба „Богородица Љевишка“ у КЦ Златибор

Next Post

Пршутијада 2025

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Обланде

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Обланде - хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака,...

Next Post

Пршутијада 2025

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.