Пршутијада је традиционална гастрономска манифестација која се одржава сваке године у селу Мачкат, на Златибору, са циљем промоције сувомеснатих производа овог краја. Овај догађај окупља произвођаче пршута, сланине, стеље и других специјалитета, привлачећи велики број посетилаца из Србије и иностранства.
Историја
Прва Пршутијада одржана је 2001. године у црквеном дому у Мачкату, под називом Сајам ужичке пршуте. Иницијативу за њено оснивање покренули су локални произвођачи сувомеснатих производа како би презентовали традиционалне методе прераде меса и промовисали локалну пољопривреду. Током година, манифестација је прерасла у значајан догађај који је стекао статус националног бренда.
Традиција и значај
Пршутијада има такмичарски карактер, где се сваке године бирају најбољи сувомеснати производи. Жири, који чине стручњаци за гастрономију, оцењује квалитет, укус и технику сушења. Поред дегустације и продаје производа, манифестација укључује и културно-уметнички програм, као и различите едукативне садржаје о традиционалној преради меса.
Село Мачкат познато је по великом броју произвођача пршуте који користе традиционалне методе сушења. Кључну улогу у производњи имају специфични климатски услови Златибора. Ово подручје је вековима чувено по производњи квалитетних сувомеснатих производа, који се прерађују без адитива и конзерванса, искључиво уз помоћ соли, ветра и дима.
Организација
Организатор манифестације је Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа, уз подршку Општине Чајетина и Туристичке организације Златибор. Пршутијада се традиционално одржава у порти цркве Светог Пророка Илије у Мачкату, током зимских месеци, обично у фебруару.
Захваљујући својој аутентичности и значају за очување гастрономске традиције, Пршутијада је постала један од најзначајнијих сајмова хране у Србији, доприносећи развоју руралног туризма и очувању културног наслеђа златиборског краја.