• Latest
  • Trending
  • All
Розен торта

Розен торта

18. март 2025.
ФК Чајетина

ФК Чајетина у посети главном граду

13. мај 2025.
zoran-marinković-šahosvski-klub-čigota

Зоран Маринковић победник шаховског турнира на Златару

12. мај 2025.
НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

12. мај 2025.
Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

12. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

8. мај 2025.
Култура: Мај – месец дечјих филмова

Култура: Мај – месец дечјих филмова

5. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

1. мај 2025.
Култура: У госте нам стижу Боки Лагалица и КрокоРокодилоси

Култура: У госте нам стижу Боки Лагалица и КрокоРокодилоси

27. април 2025.
Око (Златибор)

Знањодром

24. април 2025.
Ужички стрип сусрети почињу данас

Ужички стрип сусрети почињу данас

22. април 2025.
Сирогојно

Сирогојно

21. април 2025.
puza-medena-puza-gljiva

Пуза

27. април 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
среда, мај 14, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
in Куварица
0
Розен торта
Share on FacebookShare on Twitter

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на послужење. Зато, деци не говорите да је правите, већ је само послужите. У супротном нећете остати живи од питања „Је л’ можемо сад да једемо?“.

За розен торту потребно је: паковање кора (за розе торту), 400 gr ситног шећера, 400 gr млевених ораха, један маргарин, 250 gr шећера у праху, мало лимуновог сока и розе прехрамбрена боја.

Коре за торту може те купити у готово свакој радњи. Из искуства, најбоље су се показале Др Еткерове.

У шерпу сипати ситни шећер и воде око 2 dl, односно „да вода огрезне шећер“. Израз „огрезне“ смо схватили као да воде има 1 cm изнад шећера. Ставити да прокува и мешати да се шећер истори. Оставити да ври 3-5 минута, а затим додати орахе. Измешати, скинути са ватре и додати маргарин. Мешати док се маргарин не истопи. Мало прохладити и филовати коре. Последња кора се не филује. Прекријте је крпом, притисните нечим тежим и оставити да преноћи.

Сутрадан направити глазуру. У чинију сипати прах шећер и 50 ml млаке воде (8 кашика). Мешати док смеса не постане компактна. У њу додати боје. Боју додавајте постепено како не би претерали. Дадати мало и лимуновог сока, мада није неопходно. Глазура је течна, тако да је наносите постепено кашичицом. Розен торту оставити још једном да преноћи како би се глазура лепо осушила.

Розен торта се сече на штанглице. Како не би пуцала приликом сечења, било би добро да користите оштар и танак нож.

Розен торта са домаћим корама

Ко је вешт у кухињи може коре и направити. Потребно је 100 gr маргарина, 1 јаје, 2 dl млека, 2 кашике шећера, равна кашичица соде бикарбоне, 650 gr меког брашна. Тесто добро умесити и поделити на 5 делова – лоптица. На преврнути плех димензија 40*30 cm, ставити пек папир и развући једну лоптицу. Пресећи је на пола и ставити да се пече 5-6 минута на 180 степени. Корице треба да остану беле. Поступак поновити док не испечете свих десет корица. Фил и глазура су исти као и у случају коришћења куповних кора.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Обланде

Обланде

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Обланде - хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака,...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.