• Latest
  • Trending
  • All

Салњаци

25. март 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Салњаци

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Салњаци се традиционално праве зими. Разлог је врло прост, људи на селима су тада имали свињско сало, а нису имали фрижидере да га чувају. Салњаци су, уствари вид лиснатог теста, са додатком џема, шећера и носталгије.

У једну чинију замесити тесто од 0,5 kg брашна, 2 кашике уља, 2 кашике сока и коре од лимуна, 2 жуманцета, 2 dl воде и мало квасца. У другу чинију добро умесити 400 гр сала са 100 гр брашна и поделити на 4 дела.

Тесто развући танко и премазати једним делом сала и савити као књигу (десну страну пресавити до половине, леву пресавити до половине, а онда све још једном на пола на горе или доле). Оставити да стоји 15 минута, а онда опет танко развући, премазати салом, савити као књигу… И тако укупно 4 пута. На крају развући мало дебље, бар 5 mm, исећи на квадрате, на сваки ставити џем, пресавити, ређати у плех и пећи. Салњаци се пеку мало дуже, око 45 минута. Кад буду готови, извадити их и онако вруће уваљати у прах шећер.

Колико год заносно мирисали, трудите се да их не једете вруће. Вруће тесто у комбинацији са салом и шећером хоће тешко да легне на стомак, а у салњацима треба уживати.

Пријатно!

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: посластица
ShareTweet
Previous Post

Зашто треба доћи у Чајетину

Next Post

Квиз шоу 8

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post

Квиз шоу 8

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.