• Latest
  • Trending
  • All

Салњаци

25. март 2025.

Културни репертоар

11. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, новембар 11, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Салњаци

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Салњаци се традиционално праве зими. Разлог је врло прост, људи на селима су тада имали свињско сало, а нису имали фрижидере да га чувају. Салњаци су, уствари вид лиснатог теста, са додатком џема, шећера и носталгије.

У једну чинију замесити тесто од 0,5 kg брашна, 2 кашике уља, 2 кашике сока и коре од лимуна, 2 жуманцета, 2 dl воде и мало квасца. У другу чинију добро умесити 400 гр сала са 100 гр брашна и поделити на 4 дела.

Тесто развући танко и премазати једним делом сала и савити као књигу (десну страну пресавити до половине, леву пресавити до половине, а онда све још једном на пола на горе или доле). Оставити да стоји 15 минута, а онда опет танко развући, премазати салом, савити као књигу… И тако укупно 4 пута. На крају развући мало дебље, бар 5 mm, исећи на квадрате, на сваки ставити џем, пресавити, ређати у плех и пећи. Салњаци се пеку мало дуже, око 45 минута. Кад буду готови, извадити их и онако вруће уваљати у прах шећер.

Колико год заносно мирисали, трудите се да их не једете вруће. Вруће тесто у комбинацији са салом и шећером хоће тешко да легне на стомак, а у салњацима треба уживати.

Пријатно!

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: посластица
ShareTweet
Previous Post

Зашто треба доћи у Чајетину

Next Post

Квиз шоу 8

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post

Квиз шоу 8

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.