Бечка шницла, оригиналан назив Wiener Schnitzel, је најпознатије јело бечке кухиње које се прави од танког телећег котлета. Међутим, како је у нашим крајевима доступније свињско месо, овај традиционални аустријски рецепт смо прилагодили овдашњим приликама.
За спремање бечких шницли потребно је: свињско месо од бута, јаја, брашно, презле, со, маст/уље.
Да би добили лепе шницле, месо треба сећи попречно дебљине 1 cm. Подужним сечењем остају жилице због којих се месо скупља приликом пржења. Кад исечете шницле, добро их излупајте, односно истањите до 3 mm. Затим их посолите, уваљајте прво у брашно, па у јаја и на крају у презле. Уколико волите дебљи пох, онда их ставите још једном у јаја и презле.
У тигањ ставити више уља или масти и добро загрејати. Шницле треба да пливају док се прже. По потреби смањити температуру рингле како не би изгореле. Готове шницле ставити на убрус или салвете које ће упити вишак масти.
Поховано месо, било свињско, јунеће или пилеће, спада у висококалоричну храну. Ако бечке шницле правите по нашем рецепту, 100 грама овог јела садржи око 320 калорија, што значи да би за оброк једна мало већа шницла уз салату и хлеб била сасвим довољна. Но, ми се вадимо на свеж ваздух од кога човек брзо огладни, па порцију углавном дуплирамо.
У ресторанима бечке шницле су прилично велике. Ми их правимо мале, сходно величини даске, тигања и тањира које свакодневно користимо.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!