Знаменитости

Народни музеј Ужице

Народни музеј Ужице је регионални музеј осам општина Златиборског округа – Ужице, Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Ариље, Чајетина, Нова Варош и Сјеница.

Музеј је основан 12. јула 1946. године као Музеј устанка 1941, да би 29. априла 1963. основан музеј под садашњим именом.

Народни музеј се састоји од две зграде у које је изложено преко 1400 експоната. У првој згради је изложба посвећена Ужичкој републици, првој већој слободној територији у окупираној Европи 1941. године.

У другој згради налазе се три сталне изложбе. Прва је „Ужице, настанак и развој“ која прати град од праисторије до савременог доба. Друга је „Легат сликара Михаила Миловановића“, првог академског сликара из ужичког краја. И трећа је „Историја наменске производње у Ужицу од 1928. до данас“. У оквиру ње је фабрика оружја смештена у тунелу иза Музеја. То је била једина фабрика у којој се производило оружје почетком Другог светског рата. Тунел је саграђен непосредно пред рат за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије. Фабрика је радила до 22.11.1941. када је десила експлозија у којој је погинула читава смена радника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.