• Latest
  • Trending
  • All
musaka

Мусака

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Мусака

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
musaka
Share on FacebookShare on Twitter

Оригинална (грчка) мусака се прави од меса и патлиџана, али се на нашим просторима далеко чешће спрема варијанта са кромпиром. За припрему овдашње верзије потребни су: црвени кромпир (до 1 kg), око 0,5 kg мешаног млевеног меса, главица црног лука, шаргарепа, чен белог лука, око 0,5 l млека, 2 јаја, зачини.

У шерпи издинстати ситно сецкан црни и бели лук и шаргарепу. Затим додати млевено месо и посолити. Месо лагано пржити док не буде готово отрпилике до пола.

Кромпир ољуштити и исећи на танке листиће и опрати га. Ако желите да мусака буде брже готова, кромпир се може прокувати (један кључ) или мало пропржити.

Већу шерпу или пекач добро поуљити. Поређати половину кромпира равномерно распоређену по дну пекача, затим ставити месо, па преко њега опет слој кромпира. Пећи у рерни на 200 степени све док кромпир не омекша. Кад кромпир буде печен, залити га млеком помешаним са умућеним јајима. Посути по врху ситно сецкан першун. У млеко се може додати и кашика павлаке или кајмака. Пећи још дестакак минута и мусака је готова.

Кромпир зачинити додатком јелима или током ређања у пекач или зачинити млеко пре наливања мусаке.

смеса-мусака
кромпир-мусака
мусака

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Рудњача

Next Post

Бурек са пилећим месом

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

Бурек са пилећим месом

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.