• Latest
  • Trending
  • All
musaka

Мусака

25. март 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Мусака

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
musaka
Share on FacebookShare on Twitter

Оригинална (грчка) мусака се прави од меса и патлиџана, али се на нашим просторима далеко чешће спрема варијанта са кромпиром. За припрему овдашње верзије потребни су: црвени кромпир (до 1 kg), око 0,5 kg мешаног млевеног меса, главица црног лука, шаргарепа, чен белог лука, око 0,5 l млека, 2 јаја, зачини.

У шерпи издинстати ситно сецкан црни и бели лук и шаргарепу. Затим додати млевено месо и посолити. Месо лагано пржити док не буде готово отрпилике до пола.

Кромпир ољуштити и исећи на танке листиће и опрати га. Ако желите да мусака буде брже готова, кромпир се може прокувати (један кључ) или мало пропржити.

Већу шерпу или пекач добро поуљити. Поређати половину кромпира равномерно распоређену по дну пекача, затим ставити месо, па преко њега опет слој кромпира. Пећи у рерни на 200 степени све док кромпир не омекша. Кад кромпир буде печен, залити га млеком помешаним са умућеним јајима. Посути по врху ситно сецкан першун. У млеко се може додати и кашика павлаке или кајмака. Пећи још дестакак минута и мусака је готова.

Кромпир зачинити додатком јелима или током ређања у пекач или зачинити млеко пре наливања мусаке.

смеса-мусака
кромпир-мусака
мусака

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Рудњача

Next Post

Бурек са пилећим месом

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post

Бурек са пилећим месом

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.