• Latest
  • Trending
  • All
Подварак

Подварак

25. март 2025.
Знањодром

Знањодром

8. мај 2025.
Култура: Мај – месец дечјих филмова

Култура: Мај – месец дечјих филмова

5. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

1. мај 2025.
Култура: У госте нам стижу Боки Лагалица и КрокоРокодилоси

Култура: У госте нам стижу Боки Лагалица и КрокоРокодилоси

27. април 2025.
Око (Златибор)

Знањодром

24. април 2025.
Ужички стрип сусрети почињу данас

Ужички стрип сусрети почињу данас

22. април 2025.
Сирогојно

Сирогојно

21. април 2025.
puza-medena-puza-gljiva

Пуза

27. април 2025.
Култура: Представа „Јазавац пред судом“ у ДК Чајетина

Култура: Представа „Јазавац пред судом“ у ДК Чајетина

21. април 2025.
Мразовац

Мразовац

21. април 2025.
Знањодром

Знањодром

17. април 2025.
Шафран

Шафран

16. април 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, мај 9, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Подварак

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Подварак
Share on FacebookShare on Twitter

Да би се спремио подварак неопходни су јесен или зима и адекватна киселост купуса. Купус се традиционално оставља крајем октобра, почетком новембра и, у зависности од времена, спреман је за отприлике месец дана. Уколико је време топло, пре ће се укиселити.

Да не би чекали тако дуго, домаћице често остављају купус рибанац. Исецкан купус се ређа у кантицу (ред купуса, ред соли), притисне се тањиром и оставља на топлом месту да се укисели. За 15 дана од њега се може правити подварак.

За припрему подварка поред купуса (бар једно кило), потребно је доста масти, сланина и месо. Од меса најбољи је свињски врат, мада се и пилећи батаци добро уклапају.

Купус прво опрати у хладној води и исцедити. У шерпу/пекач ставити две-три кашике масти (подварак не можете премастити) и купус пропржити док не омекшаа. Затим по врху поређати месо, врло мало посољено, танко сечену сланину и ставити у рерну да се запече. За неких сат времена, на температури од 180 степени, подварак је лепо запечен и спреман за породичну гозбу.

Уз подварак одлично иду домаћи сир (и стари и млади), проја, а љуте папричице му могу додати и једну дозу чаролије.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.