• Latest
  • Trending
  • All

Подварак

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Подварак

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Да би се спремио подварак неопходни су јесен или зима и адекватна киселост купуса. Купус се традиционално оставља крајем октобра, почетком новембра и, у зависности од времена, спреман је за отприлике месец дана. Уколико је време топло, пре ће се укиселити.

Да не би чекали тако дуго, домаћице често остављају купус рибанац. Исецкан купус се ређа у кантицу (ред купуса, ред соли), притисне се тањиром и оставља на топлом месту да се укисели. За 15 дана од њега се може правити подварак.

За припрему подварка поред купуса (бар једно кило), потребно је доста масти, сланина и месо. Од меса најбољи је свињски врат, мада се и пилећи батаци добро уклапају.

Купус прво опрати у хладној води и исцедити. У шерпу/пекач ставити две-три кашике масти (подварак не можете премастити) и купус пропржити док не омекшаа. Затим по врху поређати месо, врло мало посољено, танко сечену сланину и ставити у рерну да се запече. За неких сат времена, на температури од 180 степени, подварак је лепо запечен и спреман за породичну гозбу.

Уз подварак одлично иду домаћи сир (и стари и млади), проја, а љуте папричице му могу додати и једну дозу чаролије.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Бурек са пилећим месом

Next Post

Пужићи са месом

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post

Пужићи са месом

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
1:43 pm, дец 28, 2025
temperature icon -2°C
местимични облаци
Humidity: 66 %
Pressure: 1023 mb
Wind: 14 Km/h
Wind Gust: 23 Km/h
Clouds: 11%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
4:00 pm
temperature icon
-3°/-2°°C 0 mm 0% 9 Km/h 70% 1023 mb 0 mm/h
7:00 pm
temperature icon
-4°/-3°°C 0 mm 0% 6 Km/h 75% 1024 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 6 Km/h 73% 1026 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 7 Km/h 72% 1026 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 7 Km/h 71% 1026 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 8 Km/h 68% 1025 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 8 Km/h 41% 1023 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
4°/4°°C 0 mm 0% 8 Km/h 28% 1019 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.