• Latest
  • Trending
  • All
riblja-čorba

Рибља чорба

7. новембар 2022.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Рибља чорба

by Око Златибора
7. новембар 2022.
in Куварица
0
riblja-čorba
Share on FacebookShare on Twitter

Рибља чорба није на листи често спреманих јела у златиборском крају. Она се углавном може наћи на посној славској трпези, када је гости радо једу и, пуних уста, хвале.

За припрему рибље чорбе потребни су риба, поврће и зачини. Искусни кувари кажу „што више различитих врста рибе, то је чорба боља“. По неком правилу, за чорбу се користе слатководне рибе: сом, деверика, пастрмка, шаран, амур, толстолобик… Од поврћа у чорбу стављамо: једну већу главицу црног лука, једну шаргарепу и, по укусу, першуна, целера, пашканата, келерабе.

Припрема

Прво скувати рибу у води у коју додајемо ловор и мало рузмарина. У другу шерпу сипати уље да се угреје и додати ситно сецкано поврће. Динстати га додавајући по мало млаке воде. Кад поврће постане „у пола мекано“ додати шољу парадајз пелата, још два децилитра млаке воде и оставити да лагано ври десетак минута како би се укуси поврћа лепо измешали. Рибу одвојити од костију, ситно исецкати, помешати са поврћем и додати зачине (со, додатак јелима, бибер). Налити литар воде и све оставити да се крчка око пола сата. На крају, чорбу запржимо. Може се запржити на класичан начин брашном и млевеном паприком пропрженим у уљу. Уколико избегавате запршку онда у шољу воде размутите кашику брашна и кашичицу паприке и додати у чорбу уз стално мешање. На крају убацити исецкан лист першуна или босиљка.

Ово је блажа варијанта рибље чорбе. Уколико волите љуткаст укус, потребно је додати туцану паприку и мало више бибера.

Рибља чорба, као и све остале чорбе и кувана јела, чува се у фрижидеру највише до пет дана без подгревања. Најбоље је да за оброк одвојите и угрејете количину које желите и можете појести. Уколико сте, пак, насули превише, није препоручљиво мешати вишак који вам остане са чорбом из фрижидера.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Обадово брдо

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post

Обадово брдо

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.