Боранија се може спремати као чорбасто јело, а може се и запећи у рерни. Може бити посна или мрсна. Боранија се ретко служи сама, већ углавном као додатак уз месо који се једе колико да се домаћица испоштује.
За припрему чорбасте бораније потребно је: кеса залеђене бораније, једна шаргарепа, главица црног лука, чено белог лука, со, додатак јелима, млевена паприка, брашно, першун, уље или маст.
Ситно исецкан лук и шаргарепу динстати на средњој ватри. У то додати одлеђену боранију и чен сецканог белог лука. Пропржити десетак минута, а затим налити водом (око пола литра). Зачинити и оставити да се крчка на тихој ватри. По потреби додавати по мало воде. Што се дуже кува, боранија ће бити укуснија. Ми је кувамо око сат времена. На крају боранија се запржи. Може класичном прженом запршком (уље/маст, брашно, паприка) или само размутити кашику брашна и кашичицу паприке у млакој води и додати у јело. Посути першуном.
Боранија у рерни
Боранија се спрема као чорбаста с тим што се пусти да вода уври. Затим се налије умућеним јајима (2 комада) и млеком и стави у рерну око 20 минута на 200 степени.
Иако прилично здрава, боранија је једно од најнеомиљенијих јела како код деце, тако и код одраслих. Углавном нико и не зна конкретан разлог зашто је не воли.
Енергетска вредност 100 грама бораније износи само 30 kcal, што је ставља у врх намирница идеалних за скидање вишка килограма. Ова количина садржи 0,1 g масти, 0 mg холестерола, 6 mg натријума, 209 mg калијума, угљених хидрата 7 g (влакна 3,4 g), протеина 1,8 g, витамина Ц 16,3 mg, гвожђа 1 mg, магнезијума 25 mg, калцијума 37mg.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!