• Latest
  • Trending
  • All
boranija

Боранија

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Боранија

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
boranija
Share on FacebookShare on Twitter

Боранија се може спремати као чорбасто јело, а може се и запећи у рерни. Може бити посна или мрсна. Боранија се ретко служи сама, већ углавном као додатак уз месо који се једе колико да се домаћица испоштује.

За припрему чорбасте бораније потребно је: кеса залеђене бораније, једна шаргарепа, главица црног лука, чено белог лука, со, додатак јелима, млевена паприка, брашно, першун, уље или маст.

Ситно исецкан лук и шаргарепу динстати на средњој ватри. У то додати одлеђену боранију и чен сецканог белог лука. Пропржити десетак минута, а затим налити водом (око пола литра). Зачинити и оставити да се крчка на тихој ватри. По потреби додавати по мало воде. Што се дуже кува, боранија ће бити укуснија. Ми је кувамо око сат времена. На крају боранија се запржи. Може класичном прженом запршком (уље/маст, брашно, паприка) или само размутити кашику брашна и кашичицу паприке у млакој води и додати у јело. Посути першуном.

Боранија у рерни

Боранија се спрема као чорбаста с тим што се пусти да вода уври. Затим се налије умућеним јајима (2 комада) и млеком и стави у рерну око 20 минута на 200 степени.

Иако прилично здрава, боранија је једно од најнеомиљенијих јела како код деце, тако и код одраслих. Углавном нико и не зна конкретан разлог зашто је не воли.

Енергетска вредност 100 грама бораније износи само 30 kcal, што је ставља у врх намирница идеалних за скидање вишка килограма. Ова количина садржи 0,1 g масти, 0 mg холестерола, 6 mg натријума, 209 mg калијума, угљених хидрата 7 g (влакна 3,4 g), протеина 1,8 g, витамина Ц 16,3 mg, гвожђа 1 mg, магнезијума 25 mg, калцијума 37mg.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Висибаба

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

Висибаба

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.