• Latest
  • Trending
  • All
djurdjevaca-pecurka

Ђурђевача (редуша)

22. април 2025.

Знањодром

2. октобар 2025.

Културни репертоар 01-05.10.

30. септембар 2025.

Од среде бесплатне радионице у КЦЗ

29. септембар 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, октобар 3, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија Гљиве

Ђурђевача (редуша)

by Око Златибора
22. април 2025.
in Гљиве, Златопедија
0
djurdjevaca-pecurka
Share on FacebookShare on Twitter

Ђурђевача (Calocybe gambosa), у златиборском крају много познатија као редуша је једна од најпопуларнијих и најукуснијих врста печурака.

Расте у пролеће, у зависности од временских прилика, крајем априла или почетком маја и једна је од врста које се јављају најраније у години. Најчешће се налази у високој трави, на ливадама, пропланцима, у воћњацима… Јавља се у круговима, редовима, често у збијеним скупинама.

Шешир је беле, смеђебеле до светложућкасте боје. Код младих примерака полулоптастог облика, касније се шири, на рубовима благо повијен, ширине до 15 центиметара. Листићи печурке су бели, густи, прилично уски. Стручак је, такође, бео, пун, ваљкастог облика. Месо је бело, карактеристичног брашњастог мириса и пријатног укуса.

Ђурђевача је изузетно цењена у кулинарству. У родним годинама, могуће је набрати велике количине, па је врло захвална за конзумацију. Може се спремати на различите начине: пржити, кувати, пећи на жару или укиселити у туршији. Ово је једна од печурака која се може јести и сирова, али термичка обрада је препоручљива за све врсте гљива.

Могућа је замена за отровном оловастом рудолиском чији листићи су жути, а касније розе боје. Ове две врсте се ретко јављају у исто доба године, па је уз мало пажње, лако уочити разлике.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Tags: гљивезлатибор
ShareTweet
Previous Post

Црни смрчак

Next Post

Вести

Related Posts

Selo-Dobroselica

Доброселица

by Око Златибора
11. септембар 2025.
0

Доброселица је село, у општини Чајетина, на јужној страни Златибора, удаљено око 15 километара удаљености од туристичког центра. Село се...

Ruska-medonjica

Руска медоњица

by Око Златибора
8. септембар 2025.
0

Руска медоњица (Euplagia quadripunctaria), је врста мољца и припада фамилији Erebidae. Овај упечатљиви ноћни лептир распрострањен је широм Европе и...

leptir-šahovničar

Шаховничар (Melanargia galathea)

by Око Златибора
24. септембар 2025.
0

Шаховничар (Melanargia galathea) је врста дневног лептира из породице шаренаца (Nymphalidae), подфамилије Satyrinae. Препознатљив је по упечатљивом црно-белом шаренилу крила,...

strajin-nedovic

Страјин Недовић

by Око Златибора
7. август 2025.
0

Страјин Недовић је бивши кошаркаш КК Златибор из Чајетине и најтрофејнији тренер у његовој историји. Рођен је у Ужицу 7....

Next Post
Vesti-zlatibor

Вести

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.