• Latest
  • Trending
  • All
krafne

Крофне

3. јануар 2022.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Крофне

by Око Златибора
3. јануар 2022.
in Куварица
0
krafne
Share on FacebookShare on Twitter

Да би се спремиле крофне потребно је: 600-700 gr брашна, мало паковање квасца, 2 јајета, непуна кашичица соли, 2 кашичице шећера, 3 dl млека, 2 кашичице уља, кора од лимуна, шећер у праху.

У лонче насути млеко, угрејати да буде млако, па у њега ставити квасац да се отопи. Брашно помешати са соли и шећером. Затим додати јаја, уље и млеко са квасцем и мало коре од лимуне. Тесто добро измесити, бар десетак минута. Тесто не треба да буде тврдо, већ мекано како би крофне биле шупљикаве након пржења. Препорука је да прво ставите мање брашна па га по потреби додајете.

Уместо свежег квасца може се користити и суви, с тим што се суви квасац сипа у брашно са шећером и соли, добро измеша, па се онда додају млеко, јаја и уље.

Тесто се покрије крпом и остави на топлом месту да надође.

Кад се увећа 2-3 пута, извадити га на мало побрашњену радну површину и оклагијом растањити на око 1 cm дебљине. Побрашњеном чашом вадити крофне. Са остацима теста се углавном играју деца, мада се и они могу премесити и од њих направити још коју крофну.

У шерпу насути уља и добро га загрејати. Уља мора бити довољно да крофне пливају у њему. Током пржења крофни, температуру рингле треба повремено смањивати. Оне се брзо прже, али и брзо изгоре.

Готове крофне посути прах шећером.

Моја баба је крофне правила по принципу „мало брашна, које јаје, мало млека, мало воде, пошећериш, остави да надође и пржи“ и увек су успевале. Сећам се да је тесто заслађивала пре припреме уместо да их на крају посипа шећером.

  • крофне
  • крофне-са-шећером
  • krofne-sa prah-šećerom

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

ShareTweet
Previous Post

Планинари обележили славу клуба

Next Post

Багрем

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post
bagrem

Багрем

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.