Географија, Златопедија

Градина (врх)

Gradina

Градина (1164 mnv) је врх који се издиже изнад Чајетине. Налази се на око 6 километара од туристичког центра Златибора. Захтевнија пешачка стаза до ње води из правца Чајетине, док мање стрм пут иде од центра Златибора кроз насеље Потоци. До врха је могуће доћи и јако лепом стазом из Мушвета, тј. из засеока Ћировићи.

Географски припада селу Мушвете, у близини његове границе са Рудинама. У подножју врха се налазе чајетинска насеља Шиповик и Шишовићи.

На овом врху се још у време Илира (око 1000 година п.н.е) налазило војно утврђење (градина). Доласком Римљана у ове крајеве, постојећа утврђења су преуређена и у њима је била смештена стална војна поставка са задатком да чува пут који је туда пролазио. Римска цитадела била је изграђена од тесаног камена, а њени остаци се још увек могу видети на самом врху.

Сам врх Градина је обрастао шумом црног бора док се у његовим нижим деловима налази појас букове шуме. У овим шумама могу се пронаћи различите врсте јестивих печурака и шумског воћа.

На врху је уређен видиковац са телескопом. Поглед се пружа на Црни врх, венац Чиготе, Торник, Вијогор, Чајетину, а по ведром времену сеже чак до Црне Горе, Босне и Херцеговине.

2 thoughts on “Градина (врх)

  1. Na svim brdima i toponimima imsju mole tablice kao i o istorijskim događajima,omsju moji vidikovci,vsljda ste nekr nsšli to dam radio 30godins,reke,potoci,drveće,mesta zločins,bitke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *