• Latest
  • Trending
  • All
vrganj

Вргањ

18. мај 2023.

Културни репертоар

9. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, новембар 11, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија Гљиве

Вргањ

by Око Златибора
18. мај 2023.
in Гљиве, Златопедија
0
vrganj
Share on FacebookShare on Twitter

Вргањ, прави или храстов вргањ (Boletus edulis) је јестива и изузетно цењена врста печурака. Сам род вргања садржи више од 100 врста гљива међу којима има отровних и нејестивих врста. Неко основно правило, за почетнике, је да вргање који мењају боју на пресеку не треба конзумирати.

На Златибору расте најчешће по листопадним и мешовитим шумама, на пропланцима или ливадама у самој близини шума. Јављају се крајем пролећа, у мају или јуну, па све до касне јесени. Рађају у више наврата, током летњих суша их углавном нема, да би се опет појавили са кишовитим периодом у септембру.

Шешир гљиве код младих примерака је полулоптаст, касније отворен, светлосмеђе до тамносмеђе боје. Нарасте до 25 центиметара у пречнику. Цевчице су беле, касније жућкасте до зеленкасте, на притисак не мењају боју.

Стручак печурке је пун, дебео, чврст, задебљан у доњем делу, беле до светлосмеђе боје. На пресеку бео. Доњи део стручка и мицелјиум су такође беле боје.

Месо гљиве је пријатног укуса и мириса. Такође, на притисак не мења боју.

Због својих карактеристика и пријатног укуса вргањ спада међу најпопуларније гљиве у кулинарству. Може се спремати на различите начине: пржен, печен на жару, може се сушити при чему његови мирис и укус постају интензивнији, као додатак гулашу…

vrganj gljiva
Вргањ
Vrganji

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

ShareTweet
Previous Post

Манастир Рујан

Next Post

Пантеровка

Related Posts

maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

by Око Златибора
1. новембар 2025.
0

Магленка (Clitocybe nebularis), једна је од најраспрострањенијих јесењих печурака у Европи, па и на Златибору.

Дивљи кестен

by Око Златибора
30. октобар 2025.
0

Дивљи кестен (Aesculus hippocastanum) је листопадно дрво из породице јавора. Аутохтона биљка је на Балканском острву где расте у мешовитим...

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

by Око Златибора
29. октобар 2025.
0

Црква Свете великомученице Недеље налази се у центру Трипкове, делу села који се зове Жигале и припада Епархији жичкој Српске...

musvete

Мушвете

by Око Златибора
21. октобар 2025.
0

Село Мушвете налази се у општини Чајетина, на североисточним падинама Златибора.Удаљено је око 10 km од Чајетине и приближно 15...

Next Post
Пантеровка

Пантеровка

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.