Пошто су метеоролошке прилике, тренутно идеалне за гљиварење, гулаш са печуркама се намеће као једно од логичних решења када је породична трпеза у питању. За припрему су потребни месо, зачина шта имате и, природно, печурке које пронађете.
Први корак је, природно, одлазак у шуму како бисмо убрали печурке и подмирили никад угашени сакупљачки инстинкт наслеђен од праисторијских предака. Шуме су тренутно пуне гљива. Избор је заиста богат и шаренолик. Ми смо користили оне које смо пронашли током једног лаганог излета: рујнице, мало боровњача и вргање. Ако нађете још неку јестиву врсту, слободно је додајте у гулаш, али и овде важи упозорење да гљивама приступате са опрезом и дужним поштовање.
Дакле, инстикти сакупљача су подмирени, а плен је поносно донет кући. У вама се сада буди инстинкт човека домаћина спремног да створи чаролију у кухињи и нахрани породицу. Следећи корак је чишћење печурака од траве, уклањање превише оштећених делова, одбацивање црвљивих примерака… Пре него што приступите овом напорном и досадном послу, било би добро да се ожените и препустите га вашој изабраној чаробници. Ако сте, пак момак или је поменута чаробница тај дан одлучила да буде обична вештица, чишћењу приступате сами.
Главни део
У тигањ убаците месо исецкано на ситне комадиће и добро посолите. Количину прилагодите броју гладних уста, а одокативан однос нек буде 1/3 јунетине и 2/3 прасетине. Месо пропржите, па пошто порумени, а ви никуд не журите, у тигањ доспете воде да се натенане крчка. Кад завршите остале кућне обавезе, време је да пропржите и печурке. У тигањ нарежете две осредње главице црног лука, који чен белог и оставите да се динста. Кад лук добро омекша, у њега ицецкамо печурке (не претерујте са вргањима, боровњачама ољуштите шешир), побиберимо, додамо додатак јелима, а ако желите, можете додати и туцану љуту паприку.
Кад су се месо и печурке лепо издинастали, време је да их сјединимо, па све преспемо у лонац и налијемо млаком водом. Остатак припреме је једноставан, гулаш се крчка, ви га повремено обилазите да бисте уживали у мирисима и свом кулинарском умећу. Пустите да кува сат или више у зависности од тога колико сте гладни. Неких пола сата пред ручак, у гулаш наспете око пола деци црног вина. Можете да додате ловор, рузмарин, босиљак, шта год волите и што вас чини срећним.
Гулаш са печуркама је најбоље појести одмах. Уз њега одлично иду домаћи сир, српска салата и оно црно вино што вам је остало од припреме.