• Latest
  • Trending
  • All
gulaš-od-pečuraka

Гулаш са печуркама

25. март 2025.
Знањодром

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.
Недеља ужичког позоришта

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.
Култура: Премијера филма „Изван времена“

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

22. мај 2025.
Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
petar-bozovic-u-uzicu

Петар Божовић у Ужицу са монодрамом инспирисаном поезијом Матије Бећковића

22. мај 2025.
VIII Фестивал пољског цвећа

VIII Фестивал пољског цвећа

20. мај 2025.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
субота, мај 31, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Гулаш са печуркама

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
gulaš-od-pečuraka
Share on FacebookShare on Twitter

Пошто су метеоролошке прилике, тренутно идеалне за гљиварење, гулаш са печуркама се намеће као једно од логичних решења када је породична трпеза у питању. За припрему су потребни месо, зачина шта имате и, природно, печурке које пронађете.

Први корак је, природно, одлазак у шуму како бисмо убрали печурке и подмирили никад угашени сакупљачки инстинкт наслеђен од праисторијских предака. Шуме су тренутно пуне гљива. Избор је заиста богат и шаренолик. Ми смо користили оне које смо пронашли током једног лаганог излета: рујнице, мало боровњача и вргање. Ако нађете још неку јестиву врсту, слободно је додајте у гулаш, али и овде важи упозорење да гљивама приступате са опрезом и дужним поштовање.

Дакле, инстикти сакупљача су подмирени, а плен је поносно донет кући. У вама се сада буди инстинкт човека домаћина спремног да створи чаролију у кухињи и нахрани породицу. Следећи корак је чишћење печурака од траве, уклањање превише оштећених делова, одбацивање црвљивих примерака… Пре него што приступите овом напорном и досадном послу, било би добро да се ожените и препустите га вашој изабраној чаробници. Ако сте, пак момак или је поменута чаробница тај дан одлучила да буде обична вештица, чишћењу приступате сами.

Главни део

У тигањ убаците месо исецкано на ситне комадиће и добро посолите. Количину прилагодите броју гладних уста, а одокативан однос нек буде 1/3 јунетине и 2/3 прасетине. Месо пропржите, па пошто порумени, а ви никуд не журите, у тигањ доспете воде да се натенане крчка. Кад завршите остале кућне обавезе, време је да пропржите и печурке. У тигањ нарежете две осредње главице црног лука, који чен белог и оставите да се динста. Кад лук добро омекша, у њега ицецкамо печурке (не претерујте са вргањима, боровњачама ољуштите шешир), побиберимо, додамо додатак јелима, а ако желите, можете додати и туцану љуту паприку.

Кад су се месо и печурке лепо издинастали, време је да их сјединимо, па све преспемо у лонац и налијемо млаком водом. Остатак припреме је једноставан, гулаш се крчка, ви га повремено обилазите да бисте уживали у мирисима и свом кулинарском умећу. Пустите да кува сат или више у зависности од тога колико сте гладни. Неких пола сата пред ручак, у гулаш наспете око пола деци црног вина. Можете да додате ловор, рузмарин, босиљак, шта год волите и што вас чини срећним.

Гулаш са печуркама је најбоље појести одмах. Уз њега одлично иду домаћи сир, српска салата и оно црно вино што вам је остало од припреме.

Tags: боровњачеглавно јелорујнице
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.