Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије озбиљних сладокусаца.
Цена рафаела у том периоду била висока за наше прилике, па су се веште куварице брзо снашле и направиле своју верзију куглица. Временом рецепт се унапређивао. Овде ћемо вам представити две варијанте: најједноставнији и најближи оригиналу.
Рафаело – једноставан рецепт
Састојци: 2 dl воде, 250 gr шећера, 250 gr маргарина, 400 gr млека у праху, 250 gr кокосовог брашна, 1 ванилин шећер, 100 gr бадема.
У шерпу сипати воду, шећер и маргарин. Пустити да проври. Затим склонити са рингле и постепено додавати млеко у праху. Добро мешати. Додати ванилицу и 200 gr кокосовог брашна. Замесити тако да смеса буде компактна. Оставите да се охлади. За то време бадем испећи. Правити куглице са бадемом у средини. На крају их уваљати у преостало кокосово брашно.
Рафаело – оригинални рецепт
100 gr кокосовог брашна самлети у блендеру. Додати 3 кашичице шећера и поново самлети. Током млевења, смеса ће постати масна и мокра. Затим додати 2 кашике шећера, 1 ванилин шећер и 1 кашичицу кулурузног скроба. Добро измешати и поново самлети.
У шерпи скувати 100 ml слатке павлаке и помешати је са претходно направљеном смесом. Мешати да се добије компактна маса без грудвица. Оставити у фрижидеру да се хлади сат времена.
У међувремену избланширати 55-60 комада бадема кратким потапањем у врелу воду. Изрезати и куглице из обланди (једно паковање).
У чинији умутити 60 gr путера. Додати охлађену смесу из фрижидера и наставити са мућењем док се не добије глатка текстура. Затим додати 2-3 капи ароме бадема. Никако преко те количине, јер ће укус бадема надвладати осталим састојцима. Новодобијену смесу поново оставити у фрижидер. Најбоље би било да преноћи.
На страну одвојити две кашике фила. Половину исечених обланди напунити филом мало преко ивице. Најједноставније је користити шприц или кесу за филовање. Затим ставити бадем у средину и затворити празном обландом. Пажљиво затварајте, јер обланде лако пуцају.
У шерпи растопити кашику путера са кашиком шећера у ораху. Додати одвојени фил. Све добро помешати. Премазати куглице и уваљати у кокосово брашно.
Готове куглице чувати на хладном месту у затвореној посуди.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.