• Latest
  • Trending
  • All

Рафаело

18. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Субота, децембар 27, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије озбиљних сладокусаца.

Цена рафаела у том периоду била висока за наше прилике, па су се веште куварице брзо снашле и направиле своју верзију куглица. Временом рецепт се унапређивао. Овде ћемо вам представити две варијанте: најједноставнији и најближи оригиналу.

Рафаело – једноставан рецепт

Састојци: 2 dl воде, 250 gr шећера, 250 gr маргарина, 400 gr млека у праху, 250 gr кокосовог брашна, 1 ванилин шећер, 100 gr бадема.

У шерпу сипати воду, шећер и маргарин. Пустити да проври. Затим склонити са рингле и постепено додавати млеко у праху. Добро мешати. Додати ванилицу и 200 gr кокосовог брашна. Замесити тако да смеса буде компактна. Оставите да се охлади. За то време бадем испећи. Правити куглице са бадемом у средини. На крају их уваљати у преостало кокосово брашно.

Рафаело – оригинални рецепт

100 gr кокосовог брашна самлети у блендеру. Додати 3 кашичице шећера и поново самлети. Током млевења, смеса ће постати масна и мокра. Затим додати 2 кашике шећера, 1 ванилин шећер и 1 кашичицу кулурузног скроба. Добро измешати и поново самлети.

У шерпи скувати 100 ml слатке павлаке и помешати је са претходно направљеном смесом. Мешати да се добије компактна маса без грудвица. Оставити у фрижидеру да се хлади сат времена.

У међувремену избланширати 55-60 комада бадема кратким потапањем у врелу воду. Изрезати и куглице из обланди (једно паковање).

У чинији умутити 60 gr путера. Додати охлађену смесу из фрижидера и наставити са мућењем док се не добије глатка текстура. Затим додати 2-3 капи ароме бадема. Никако преко те количине, јер ће укус бадема надвладати осталим састојцима. Новодобијену смесу поново оставити у фрижидер. Најбоље би било да преноћи.

На страну одвојити две кашике фила. Половину исечених обланди напунити филом мало преко ивице. Најједноставније је користити шприц или кесу за филовање. Затим ставити бадем у средину и затворити празном обландом. Пажљиво затварајте, јер обланде лако пуцају.

У шерпи растопити кашику путера са кашиком шећера у ораху. Додати одвојени фил. Све добро помешати. Премазати куглице и уваљати у кокосово брашно.

Готове куглице чувати на хладном месту у затвореној посуди.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Култура: Изложба „Богородица Љевишка“ у КЦ Златибор

Next Post

Пршутијада 2025

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post

Пршутијада 2025

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
8:00 pm, дец 27, 2025
temperature icon -3°C
ведро небо
Humidity: 84 %
Pressure: 1024 mb
Wind: 7 Km/h
Wind Gust: 6 Km/h
Clouds: 8%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
10:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 86% 1025 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 79% 1024 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 8 Km/h 75% 1022 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 8 Km/h 78% 1023 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 15 Km/h 55% 1024 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 48% 1022 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 7 Km/h 66% 1024 mb 0 mm/h
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 7 Km/h 77% 1025 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.