• Latest
  • Trending
  • All
gulaš-od-pečuraka

Гулаш са печуркама

25. март 2025.

Знањодром

2. октобар 2025.

Културни репертоар 01-05.10.

30. септембар 2025.

Од среде бесплатне радионице у КЦЗ

29. септембар 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, октобар 3, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Гулаш са печуркама

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
gulaš-od-pečuraka
Share on FacebookShare on Twitter

Пошто су метеоролошке прилике, тренутно идеалне за гљиварење, гулаш са печуркама се намеће као једно од логичних решења када је породична трпеза у питању. За припрему су потребни месо, зачина шта имате и, природно, печурке које пронађете.

Први корак је, природно, одлазак у шуму како бисмо убрали печурке и подмирили никад угашени сакупљачки инстинкт наслеђен од праисторијских предака. Шуме су тренутно пуне гљива. Избор је заиста богат и шаренолик. Ми смо користили оне које смо пронашли током једног лаганог излета: рујнице, мало боровњача и вргање. Ако нађете још неку јестиву врсту, слободно је додајте у гулаш, али и овде важи упозорење да гљивама приступате са опрезом и дужним поштовање.

Дакле, инстикти сакупљача су подмирени, а плен је поносно донет кући. У вама се сада буди инстинкт човека домаћина спремног да створи чаролију у кухињи и нахрани породицу. Следећи корак је чишћење печурака од траве, уклањање превише оштећених делова, одбацивање црвљивих примерака… Пре него што приступите овом напорном и досадном послу, било би добро да се ожените и препустите га вашој изабраној чаробници. Ако сте, пак момак или је поменута чаробница тај дан одлучила да буде обична вештица, чишћењу приступате сами.

Главни део

У тигањ убаците месо исецкано на ситне комадиће и добро посолите. Количину прилагодите броју гладних уста, а одокативан однос нек буде 1/3 јунетине и 2/3 прасетине. Месо пропржите, па пошто порумени, а ви никуд не журите, у тигањ доспете воде да се натенане крчка. Кад завршите остале кућне обавезе, време је да пропржите и печурке. У тигањ нарежете две осредње главице црног лука, који чен белог и оставите да се динста. Кад лук добро омекша, у њега ицецкамо печурке (не претерујте са вргањима, боровњачама ољуштите шешир), побиберимо, додамо додатак јелима, а ако желите, можете додати и туцану љуту паприку.

Кад су се месо и печурке лепо издинастали, време је да их сјединимо, па све преспемо у лонац и налијемо млаком водом. Остатак припреме је једноставан, гулаш се крчка, ви га повремено обилазите да бисте уживали у мирисима и свом кулинарском умећу. Пустите да кува сат или више у зависности од тога колико сте гладни. Неких пола сата пред ручак, у гулаш наспете око пола деци црног вина. Можете да додате ловор, рузмарин, босиљак, шта год волите и што вас чини срећним.

Гулаш са печуркама је најбоље појести одмах. Уз њега одлично иду домаћи сир, српска салата и оно црно вино што вам је остало од припреме.

Tags: боровњачеглавно јелорујнице
ShareTweet
Previous Post

КК Пет плус

Next Post

Културни репертоар

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
repertoar

Културни репертоар

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.