• Latest
  • Trending
  • All
proja

Проја

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Проја

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
proja
Share on FacebookShare on Twitter

Основни састојци потребни да би се направила стара, такозвана, сељачка проја су пола килограма кукурузног брашна, кашичица соли и шоља (око 1dl) млаке воде. Помешати брашно и со и постепено додавати воду. Тесто треба да буде кашасто. Пећи у подмазаном плеху мало дуже, око 45 минута на 180 степени.

Проја се може пећи у обичном плеху, а може и у калупу за мафине. Уместо подмазивања, у плех се може ставити и пек-папир.

Овако направљена проја је сабијена и дроби се. Док је топла има извесну мекоћу, али чим се охлади постаје тврда. Зато се тада углавном једе удробљена у млеко.

У пекарама и ресторанима тешко је данас пронаћи овакву проју. Домаћице су модификовале изворни рецепт додавајући киселу воду уместо обичне, јаја и прашак за пециво како би проја била мекана. Мало по мало, додавањем сира, павлаке, јогурта, па чак и спанаћа и тиквица дошло се до новог рецепта – пројарица.

Како год, у златиборском крају на славским софрама, сељачка проја је незаобилазна уз предјело, сарму и свадбарски купус. Посебно је цењена као део зимске закуске уз пршуту, сланину, сир, кајмак и кисели купус. Уз то ако се дода љута ракија и добро друштво, пријатно проведено време је загарантовано.

proja
проја
Проја

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: пецивопројатесто
ShareTweet
Previous Post

Краљева вода

Next Post

Златиборски брзи воз

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

Златиборски брзи воз

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.